Commercieel directeur worden
 

Commercieel directeur worden

Commercieel directeur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 65.200,-
vacatures
62
 

Wat doet een commercieel directeur?

Wil jij commercieel directeur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor commerciële directeuren. Maar wat doet een commercieel directeur eigenlijk? Werken als commercieel directeur betekent dat je verantwoordelijk bent voor de commerciële activiteiten van een bedrijf. Als commercieel directeur zit je meestal in de directie en leg je over het algemeen verantwoording af aan de algemeen directeur. Met commerciële activiteiten worden de op handel gerichte activiteiten bedoeld. De werkzaamheden bestaan over het algemeen uit het aansturen van afdelingen en/of afdelingsmanagers op het gebied van marketing, accountmanagement, sales, aftersales, kantcontact, servicedesk. Bij sommige bedrijven ben je als commercieel directeur ook de accountmanager voor de grote en belangrijke klanten of haal je deze zelf binnen. Als commercieel directeur formuleer je plannen en doelstellingen ten opzicht van te behalen targets en omzet. Deze doelstellingen hebben bijvoorbeeld betrekking op de verkoop, rendement en klanttevredenheid. Hoe word je een commercieel directeur en waar werkt een commercieel directeur? Veel commerciële directeuren zijn eerst accountmanager of marketingmanager geweest. Alleen commerciële bedrijven met een zekere schaalgrootte hebben een aparte commercieel directeur. De branche waarin deze bedrijven werkzaam zijn, kunnen echter sterk verschillen. Van producent van machineonderdelen tot financiële dienstverlener.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van commercieel directeur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van commercieel directeur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is commercieel directeur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van commercieel directeur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een commercieel directeur bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een commercieel directeur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een commercieel directeur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 65.200,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een commercieel directeur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend commercieel directeur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen commercieel directeur

Commercieel directeur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor commercieel directeur.


Is commercieel directeur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.