Accountmanager worden
 

Accountmanager worden

Accountmanager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 43.456,-
vacatures
1719
 

Wat doet een accountmanager?

Wil jij accountmanager worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor accountmanagers. Maar wat doet een accountmanager eigenlijk? Werken als accountmanager betekent dat je het gezicht van je organisatie bent. Je onderhoudt relaties met bestaande en nieuwe klanten. Een accountmanager wordt daarom ook wel eens een klantmanager of relatiemanager genoemd. Door te investeren in een relatie zorgt een accountmanager voor (toekomstige) omzet of stelt de belangen van een organisatie veilig. Een accountmanager heeft genoeg kennis van de markt, het product of dienst en weet wat de klant wil. Door met de klant mee te denken probeert een accountmanager meerwaarde de genereren. Een accountmanager is zeer contactueel, ondernemend en betrouwbaar. Waar werkt een accountmanager? Als accountmanager kun je bij heel veel verschillende organisaties en bedrijven werken. Wel zijn dit over het algemeen grote tot middelgrote bedrijven. Bij kleinere bedrijven wordt het accountmanagement vaak door de eigenaar of directeur gedaan.

Hoe word ik een accountmanager?

Qua opleiding en achtergrond zijn accountmanagers heel divers. Er zijn dus heel veel studies waarmee je accountmanager kunt worden. Wel hebben veel accountmanagers een commerciële of economische opleiding gevolgd. Dit is handig bij het in kaart brengen en analyseren van markten. Maar er zijn ook genoeg accountmanagers met bijvoorbeeld een technische of juridische achtergrond. Accountmanager word je vooral op basis van je persoonlijke eigenschappen en kenmerken. Wel zijn er veel trainingen en cursussen die speciaal voor accountmanagers zijn ontwikkeld.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van accountmanager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van accountmanager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is accountmanager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van accountmanager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een accountmanager bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een accountmanager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een accountmanager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 43.456,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een accountmanager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend accountmanager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een accountmanager € 38.400. Dat is bruto € 3.200 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.700 per maand en ongeveer € 2.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor accountmanagers met veel werkervaring. Daarnaast geldt dat het aangeboden salaris ook sterk afhankelijk is van de branche waarin een accountmanager werkt. In sectoren waar veel geld verdient, zoals de IT, zal een accountmanager over het algemeen meer verdienen dan in een sector met lagere salarissen.Vacatures accountmanager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als accountmanager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is accountmanager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.