Monteur mechatronica worden
 

Monteur mechatronica worden

Monteur mechatronica worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
41%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
25
 

Wat doet een monteur mechatronica?

Een mechatronica monteur wordt ook vaak een elektromonteur industriële apparatuur of technicus mechatronica genoemd. Als elektromonteur voor bedrijven en industrieën heb je vaak te maken met complexe machines. Denk aan volautomatische melkmachines, lasrobots, sorteermachines, kopieermachines en liften. Deze machines zijn elektrisch, maken gebruik van software maar bevatten ook mechanische onderdelen, werken bijvoorbeeld met druksystemen en andere werktuigbouwkundige constructies. Als monter zorg  je er voor dat deze apparatuur wordt geïnstalleerd en onderhouden. Vaak wordt je ook opgeroepen bij reparaties. 

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur mechatronica bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur mechatronica. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur mechatronica misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur mechatronica verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur mechatronica bedraagt 41%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur mechatronica binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur mechatronica?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur mechatronica met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur mechatronica. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen monteur mechatronica

Monteur mechatronica worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur mechatronica.

Vacatures monteur mechatronica

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur mechatronica? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur mechatronica niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.