Afwasser worden
 

Afwasser worden

Afwasser worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
77%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
73
 

Wat doet een afwasser?

Als afwasser of keukenhulp bestaan je werkzaamheden uit het schoonmaken van serviesgoed, glazen, bestek, keuken, voedselbereidingsapparatuur en keukengerei. Soms werk je met een spoelkeuken of industriële afwasmachine om servies schoon te maken. Als afwasser kun je werken bij restaurants en cafetaria’s. Maar denk ook aan bedrijven of organisaties met een eigen keuken of kantine. Als afwasser dien je soms ook andere activiteiten te verrichten. Zoals het helpen bij de bediening of het verrichten van schoonmaakwerkzaamheden buiten de keuken.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van afwasser bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van afwasser. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is afwasser misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van afwasser verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een afwasser bedraagt 77%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een afwasser binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een afwasser?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een afwasser met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend afwasser. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een afwasser over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een afwasser € 21.000. Dat is afgerond bruto € 1.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.500 per maand en ongeveer € 2.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor afwassers met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen afwasser

Afwasser worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor afwasser.

Vacatures afwasser

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als afwasser? Bekijk hieronder de vacatures.


Is afwasser niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.