Grondwerker worden
 

Grondwerker worden

Grondwerker worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
87%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.056,-
vacatures
386
 

Wat doet een grondwerker?

Een grondwerker is actief in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) met de aanleg van wegen, riolering, buizen en leidingen. Maar denk ook aan activiteiten op het gebied van het aanleggen en onderhouden van bestratingen, bermen, oeverconstructies, grondkeringen en waterbouwkundige werken. Je kunt overweg met werktekeningen, je graaft sleuven, je bent handig met gereedschap en je kunt rioolconstructies plaatsen. Je werkt bij Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeentes. Ook kun je terecht bij grote havenbedrijven en luchthavens.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van grondwerker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van grondwerker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is grondwerker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van grondwerker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een grondwerker bedraagt 87%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een grondwerker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een grondwerker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 31.056,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een grondwerker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend grondwerker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een grondwerker over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een grondwerker € 29.000. Dat is afgerond bruto € 2.500 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.100 per maand en ongeveer € 2.800 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor grondwerkers met speciale vaardigheden. Maar er zijn ook werkgevers die, in vergelijking met andere werkgevers, voor hetzelfde werk een hoger salaris bieden.Opleidingen en cursussen grondwerker

Grondwerker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor grondwerker.

Vacatures grondwerker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als grondwerker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is grondwerker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.