Handleiding beroepenzoeker

Maak in 4 stappen een lijst met kansberoepen

De beroepenzoeker kan je gebruiken voor het vinden van beroepen die bij je persoonlijkheid passen. In een database met meer dan 1300 beroepen kan je beroepen selecteren op basis van 6 persoonlijkheidskenmerken. Gebruik de beroepskeuzetest om vast te stellen hoe je op de zes kenmerken scoort. Hieronder wordt uitgelegd hoe je op basis van persoonlijkheidskenmerken interessante beroepen kan vinden. Door middel van 4 stappen kan iedereen een lijst met kansberoepen samenstellen.

handleiding beroepenzoeker

Selecteren van beroepen

Met behulp van de beroepenzoeker ga je op basis van persoonlijkheidskenmerken beroepen selecteren. Niet alle beroepen die getoond worden, zullen mogelijk of gewenst zijn. Bij het selecteren van beroepen kan je rekening houden met de volgende zaken:

  • Opleiding (is beroep binnen handbereik qua opleidingsniveau en richting?) Beroepen die na een training/opleiding wel tot de mogelijkheden behoren, kun je wel selecteren
  • Beperkingen (kan je een beroep fysiek of mentaal uitoefenen?)
  • Arbeidsmarktkansen (zijn er veel vacatures?) Bij veel keuze is dit de manier om interessante beroepen te selecteren.
  • Toekomstbestendigheid (is de kans op robotisering groot?). Dit criterium kan je gebruiken als je veel interessante beroepen overhoudt.

Tip 1. Bij sommige combinaties van persoonlijkheidskenmerken worden erg weinig beroepen getoond en kan je zelfs geen top 5 maken. Noteer dan alle beroepen en maak (nog) geen selectie.

Tip 2. Het kan voorkomen dat je na het maken van de beroepskeuzetest bij twee of meer kenmerken dezelfde score hebt. Dit is op zich geen probleem omdat je via onderstaande 4 stappen de drie hoogste scores gaat gebruiken.

 

Stap 1. Beroepen die het beste passen

Ga naar de beroepenzoeker en vul hier de twee kenmerken in waarop de hoogste scores zijn behaald. Let op, de volgorde van de persoonlijkheidskenmerken is ook bepalend voor de beroepen die getoond worden. De combinatie van bijvoorbeeld ‘Sociaal’ & ‘Artistiek’ toont andere beroepen dan de combinatie van ‘Artistiek’ & ‘Sociaal’. Maak per combinatie een top 5 van aansprekende beroepen. Zet achter elk beroep het aantal vacatures. Dus op basis van je twee hoogste scores maak je een lijst van 10 beroepen.

 

Stap 2. Beroepen die goed passen

Selecteer nu in de beroepenzoeker de beroepen op basis van de eerste en derde score. Maak een top 5 op basis van het persoonlijkheidskenmerk waarop je het hoogst scoorde in combinatie met je derde kenmerk. En maak vervolgens een top 5 van het derde kenmerk in combinatie met het kenmerk met de hoogste score.

 

Stap 3. Beroepen die ook zouden kunnen passen

Selecteer nu in de beroepenzoeker de beroepen op basis van de tweede en derde score. Ook hier selecteer je eerst de 5 beroepen op basis van je tweede en derde score. Vervolgens de beroepen op basis van je derde en tweede score.

 

Stap 4. Kansberoepen

Maak op basis van de selecties in 1 t/m 3 een lijst met 5 kansberoepen. In deze lijst staan alleen beroepen die qua opleiding mogelijk zijn. Met een mbo-opleiding zal een beroep op universitair niveau niet mogelijk zijn. Maar wellicht is een ander beroep op hbo- of mbo-niveau na een training of opleiding wel mogelijk. Selecteer daarnaast alleen de beroepen die fysiek of mentaal mogelijk zijn. Vervolgens kun je nog beroepen selecteren op basis van specifieke wensen of voorkeuren. Zoals een beroep waarbij je kan thuiswerken of bij de overheid kan werken. Selecteer tot slot alleen beroepen met zo veel mogelijk vacatures (minimaal vijftig) om de kans op een baan zo groot mogelijk te maken. Selecteer pas op robotiseringspercentages bij voldoende keuze. Sommige veelgevraagde beroepen, zoals vrachtwagenchauffeur, zullen als gevolg van robotsering ooit gaan verdwijnen of ingrijpend veranderen. Maar iemand kan beter een beroep uitoefenen dat door robots wordt bedreigd dan geen werk hebben.

Van deze handleiding is ook een PDF en Word document beschikbaar. Stuur een e-mail naar info@jobpersonality.com voor een gratis exemplaar. Deze kan je deze zelf of als loopbaanadviseur gebruiken.