Beroepskeuze kaartspel

Kaarten om te ontdekken welke beroepen bij je passen

Dit is een spel dat je helpt bij het maken van een beroepskeuze. Of je nu begint met je loopbaan of een carrièreswitch moet maken. Het spel is geschikt voor scholieren, studenten en volwassenen. De afbeeldingen met activiteiten helpen je bij het maken van keuzes. Welke activiteiten spreken je aan? Wat voor werk heeft jouw voorkeur, wat zijn je interesses? Hierdoor krijg je een beter beeld van jouw persoonlijkheid en ontdek je welke beroepen bij jou passen.

Bestel

Productspecificaties 

Speluitleg

beroepskeuze kaartspel

Productspecificaties

verpakking beroepskeuze kaartspel

voorbeeldkaart beroepskeuze kaartspel

Jaar van uitgave: 2023

Afmetingen verpakking: 114 bij 68 bij 14 mm

Afmetingen kaarten: 100 mm bij 66 mm

Taal: Nederlands

Materiaal: Karton

Aantal kaarten in verpakking: 31 inclusief 1 instructiekaart

EAN: 8720844023332

Gewicht: 79 gram

Prijs: Van 30 euro naar 25 euro (inclusief btw)

Bestel

 

Speluitleg beroepskeuze kaartspel

Stap 1: Kies de kaarten met aansprekende afbeeldingen

Leg alle kaarten op een stapel met de afbeeldingen naar boven. Pak er steeds een af en bepaal of de getoonde activiteit je aanspreekt. Let niet op de opleiding of competenties die je nodig hebt. Leg de kaarten met activiteiten die jou leuk lijken op de ene stapel en de kaarten met activiteiten die je niet aanspreken op de andere stapel.

Stap 2: Analyseer de gekozen kaarten

Analyseer nu de kaarten die je hebt gekozen. Dat kan op de volgende manieren.

- Op de achterkant van elke kaart staan beroepen die qua persoonlijkheidskenmerken passen bij het voorbeeldberoep van de afgebeelde activiteit. Welke beroepen spreken je aan? Maak hiervan een lijstje. Nu kan je de beroepen gaan selecteren die eventueel na een opleiding, training of cursus mogelijk zijn.

- Noteer van elke kaart die je hebt gekozen de twee persoonlijkheidskenmerken die hierbij horen. Welke twee persoonlijkheidskenmerken komen het vaakst voor? En wat is jouw derde persoonlijkheidskenmerk? Nu kan je beroepen gaan selecteren die passen bij jouw persoonlijkheidskenmerken. Gebruik hiervoor de beroepenzoeker. Zie tip 2.

 

Tip 1

Hou je bij stap 1 heel weinig kaarten over? Drie of minder? Maak dan twee stapels van 15 kaarten (met de afbeelding naar boven). Pak van elke stapel een kaart. Welke activiteit heeft jouw voorkeur, lijkt jou het leukst? Je moet kiezen. Op deze manier hou je 15 kaarten over. Analyseer nu de kaarten zoals bij stap 2 omschreven.

Heb je heel vaak het gevoel dat je niet kan kiezen? Schud de kaarten nog een keer en maak weer twee stapels met de afbeelding naar boven. Pak van elke stapel een kaart. Welke activiteit spreekt je aan? Vind je ze even leuk? Leg ze dan op de stapel met favorieten. Vind je ze beide even erg? Leg ze dan op de andere stapel. Hou je nu genoeg kaarten over? Analyseer nu de kaarten zoals bij stap 2 omschreven.

Tip 2

Gebruik de beroepenzoeker voor het vinden van nog meer passende beroepen. Selecteer je eerste en tweede kenmerk. Draai nu de kenmerken om. Dus eerst je tweede kenmerk en dan je eerste kenmerk. Levert dit te weinig op? Selecteer dan je eerste en je derde kenmerk. Draai ook nu de volgorde om. Tot slot kan je ook nog je tweede en derde kenmerk selecteren. Meer uitleg hierover kan je vinden op handleiding beroepenzoeker.

Tip 3

Vind je het moeilijk om te kiezen? Doe het spel dan met iemand die jou heel goed kent. Welke activiteiten die afgebeld worden, passen volgens deze persoon bij jou? Deze persoon fungeert dan als een soort spiegel wat tot verrassende inzichten kan leiden. Maar let op. Niet iedereen heeft hetzelfde beeld van jou. Wees je hier bewust van.

 

Veelgestelde vragen beroepskeuze kaartspel

Waarom leveren sommige combinaties van kenmerken weinig beroepen op?

De huidige arbeidsmarkt wordt vooral gedomineerd door beroepen die te typeren zijn als realistisch en conventioneel. Denk bij realistische beroepen aan fysieke beroepen als een monteur, bouwvakker en chauffeur. Bij conventionele beroepen kun je denken aan organisatorische beroepen als een accountant of administratief medewerker. Niet iedereen ambieert een dergelijk beroep. Aan de andere kant blijft het aanbod van artistieke beroepen ver achter bij het aantal mensen dat graag een creatief beroep zou willen uitoefenen. Meer informatie hierover vind je op mismatch tussen aanbod van beroepen en gewenste beroepen. Bij tip 2 kan je zien hoe je toch nog meer passende beroepen kunt vinden.

Sommige combinaties van kenmerken leveren alleen beroepen op hbo- en wo-niveau op?

Vooral beroepen die hoog scoren op intellectueel vragen vaak om een hbo- of wo-opleiding. Er zijn weinig intellectuele beroepen waarvoor een mbo-opleiding of lager volstaat. Bij tip 2 kan je zien hoe je toch nog meer passende beroepen kunt vinden.

Welke beroepen worden genoemd?

De 30 kaarten bevatten samen 180 beroepen. Daar waar mogelijk zijn op elke kaart beroepen genoemd die kansrijk zijn. Ook is ernaar gestreefd bij elke kaart beroepen op wo-, hbo- en mbo-niveau of zonder opleidingseisen te tonen. Bij sommige combinaties is dit echter niet altijd mogelijk. Zie de antwoorden op de vorige twee vragen.

Kan je deze kaarten ook gebruiken voor studiekeuze?

Dat kan zeker. Gebruik hiervoor het overzicht met studiekeuzeprofielen. Met de kaarten kan je bepalen welke twee persoonlijkheidskenmerken de voorkeur genieten. Zoek vervolgens het studiekeuzeprofiel met deze twee kenmerken. Hierbij passen twee tot vier studierichtingen. Binnen elke studierichting kan je vervolgens aansprekende studies vinden.

Waarom een kaartspel als je ook een online beroepskeuzetest kan maken?

Soms is het fijn of handig om offline te kunnen nadenken over wie je bent en wat je wilt. Een kaartspel heeft daarnaast een toegevoegde waarde als je dit samen met een coach of iemand anders doet. Bij elke kaart leg je uit wat je overwegingen zijn. Dit kan de ander helpen bij het ontdekken van jouw interesses en voorkeuren. Hierdoor kan je erachter komen dat je zelfbeeld bijgesteld moet worden. Misschien ben je stiekem wel ondernemender dan je zelf dacht. Of creatiever of socialer. Ontdek het zelf met dit kaartspel voor beroepskeuze.

 

Bestel

 

Heb je nog een andere vraag?

Heb je nog een vraag of suggestie? Neem dan gerust contact op en stuur een e-mail naar info@jobpersonality.com. Dit helpt ons bij het verbeteren van het spel en de uitleg.