Robotisering van beroepen

Wordt mijn werk overgenomen door een robot?

In de komende 10 à 20 jaar zullen de capaciteiten van robots steeds groter worden. In Nederland alleen al zullen er de komende 20 jaar maar liefst 2 tot 3 miljoen banen verdwijnen als gevolg van robotisering. Wordt jouw baan bedreigd een robot? Ga hiervoor naar de beroepenzoeker, vind je beroep en ontdek hoe robotproof jouw beroep is.

NAAR DE BEROEPENZOEKER

robotisering van beroepen

Beroepen die een groot risico lopen

Maar welke banen en beroepen worden bedreigd door de robot? Wat zijn de winnaars en verliezers van de robotisering? De Universiteit van Oxford heeft hiernaar onderzoek gedaan. Op basis van dit onderzoek heeft  Jobpersonality elk beroep in een Nederlandstalige database met meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen weten te voorzien van een robotiseringspercentage. Of een beroep bedreigd wordt door de robot hangt vooral af van de taken en werkzaamheden die bij een beroep horen. Steeds meer taken zullen door robots uitgevoerd kunnen worden. Denk aan zelfsturende voertuigen of apparaten die het gras maaien of als drone een pakketje bezorgen. Maar er komen ook steeds meer robots die taken van hoger opgeleide mensen gaan overnemen. Bijvoorbeeld op het gebied van administratie en controle waardoor er steeds minder accountants en belastingadviseurs nodig zijn. Dit blijkt ook uit onderstaande top 10 beroepen van beroepen die een zeer grote kans lopen te verdwijnen als gevolg van robotisering.

Top 10 van beroepen die gaan verdwijnen als gevolg van robotisering

 1. Belastingadviseur (99%)
 2. Telemarketeer (99%)
 3. Chauffeur bestelwagen (98%)
 4. Makelaar (97%)
 5. Brugwachter (97%)
 6. Secretaresse (96%)
 7. Tuinman (95%)
 8. Magazijnmedewerker (95%)
 9. Accountant (94%)
 10. Slager (93%)

Wat voor soort beroepen lopen nu een groot risico? Vooral administratief personeel, zoals boekhoudkundig medewerkers, secretaresses en data-invoerders. Maar ook assemblagemedewerkers, laaggeschoolde arbeiders in de landbouw en visserij, bedieningspersoneel van machines en apparaten, bestuurders van voertuigen en winkelpersoneel lopen een groot risico. Benieuwd of jouw beroep er bij zit? Ga hiervoor naar de beroepenzoeker en vind je beroep. Bij elk geselecteerd beroep wordt door middel van een percentage aangegeven hoe groot de kans is dat dit beroep zal verdwijnen.

Beroepen die zullen blijven bestaan

Welke beroepen zijn minder gevoelig voor de robotisering? Bekijk onderstaande top 10 van beroepen die niet of nauwelijks gevoelig zijn voor robotisering. Het percentage geeft aan hoe groot de kans is dat dit beroep in de komende twintig jaar zal verdwijnen als gevolg van de komst van robotisering en automatisering.

 1. Audioloog (0%)
 2. Internist (0%)
 3. Pedagogisch medewerker (0%)
 4. Klinisch psycholoog (0%)
 5. Antropoloog (1%)
 6. Docent voortgezet onderwijs (1%)
 7. Loopbaanadviseur (1%)
 8. Verpleegkundige (1%)
 9. Grimeur (1%)
 10. Fotograaf (2%)

Wat meteen opvalt, is dat deze top 10 vooral bestaat uit sociale beroepen en creatieve beroepen. En dan met name beroepen in de zorg en het onderwijs. Andere beroepen die niet in deze top 10 staan maar niet snel zullen verdwijnen zijn leidinggevende en coördinerende beroepen als marketingmanager, CEO en salesmanager.

Overigens is een lage kans op robotisering geen goede indicator voor een grote kans op werk. Psychologen zullen bijvoorbeeld niet snel gerobotiseerd worden, toch is het arbeidsmarktperspectief voor veel psychologen nog steeds niet heel gunstig. Dit geldt ook voor veel creatieve beroepen. 

Nieuwe beroepen als gevolg van robotisering

Dankzij de robotisering ontstaan er ook nieuwe beroepen. Zoals motion designer, drone-piloot en big data specialist. Dit zijn de beroepen van de toekomst. Ben je benieuwd welke beroepen dit nog meer zijn? Bekijk dan het overzicht van nieuwe beroepen

Hoe robotproof is jouw beroep?

Wat zijn de gevolgen van de robotisering voor jouw beroep? Je kunt nu zien hoe groot de kans is dat jouw beroep wordt overgenomen door een robot. Ga hiervoor naar de beroepenzoeker en vind je beroep. Bij elk geselecteerd beroep wordt door middel van een percentage aangegeven hoe groot de kans is dat dit beroep zal verdwijnen.

BEROEPENZOEKER

Bij een percentage van meer dan 90% is de kans heel groot dat het gevonden beroep binnen 20 jaar ophoudt te bestaan. Bij een percentage van minder dan 10% is de kans dat het beroep verdwijnt erg klein en hoef je je nauwelijks zorgen te maken. Bij percentages rond de 50% zullen er veel werkzaamheden door de robot overgenomen worden en neemt de vraag naar dit beroep aanzienlijk af.

Post per drone

Verantwoording

De automatiseringspercentages van de beroepen die je via de beroepenzoeker kunt raadplegen zijn gebaseerd op een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Bij dit onderzoek is dezelfde database met beroepen gebruikt als voor de beroepenzoeker. Meer informatie hierover kun je vinden in de uitleg over de beroepenzoeker. Voor de gevolgen van de robotisering voor de Nederlandse arbeidsmarkt is onder andere het onderzoek van Deloitte Nederland geraadpleegd.