Vind jouw hobby en ontdek welke beroepen bij je passen

Welke activiteiten hebben jouw voorkeur?

Hobby’s zijn ook een manier om te ontdekken wat voor werk jij leuk vindt en welke beroepen daarbij passen. De ultieme beroepskeuze is uiteraard het werk waarbij je van je hobby een betaalde baan maakt. Maar er zijn ook genoeg minder voor de hand liggende beroepen die goed aansluiten bij een of meer van je hobby’s. Hieronder staan 60 hobby’s. Welke activiteiten speken je aan of zijn al je hobby? En welke beroepen passen hierbij? Zoek en vind jouw hobby’s en gebruik dit voor het maken van een beroepskeuze.

hobby's voor beroepskeuze

Lijst met 60 hobby's

Realistische hobby’s

Realistische hobby’s zijn over het algemeen vrij fysiek waarbij je vaak met je handen werkt. Bij veel realistische activiteiten ben je buiten of bedien je apparatuur en machines.

 1. Tuinieren
 2. Het hebben van huisdieren
 3. Sleutelen aan auto’s of andere voertuigen
 4. Buitensporten zoals mountainbiken en hardlopen
 5. Koken en bakken
 6. Sportvissen
 7. Wandelen en fietsen
 8. Vogels spotten
 9. Meubels opknappen
 10. Buiten zwemmen

Intellectuele hobby’s

Intellectuele hobby’s zijn hobby’s waarbij je graag nieuwe dingen leert en intellectueel wordt uitgedaagd. Mensen met intellectuele hobby’s zijn over het algemeen onderzoekend en analytisch ingesteld.

 1. Denksporten zoals sudoku en schaken
 2. Een andere taal leren
 3. Een extra studie volgen
 4. Non-fictie boeken lezen. Bijvoorbeeld biografieën, managementboeken of geschiedenisboeken.
 5. Meteorologie of weerkunde (studie van het weer)
 6. Podcast maken
 7. Leren programmeren
 8. Website bouwen
 9. Game uitspelen
 10. Sterrenkunde

Artistieke hobby’s

Artistieke hobby’s zijn hobby’s waarbij je creatief kunt zijn en je fantasie gebruikt. Zoals bij het maken van een schilderij of foto. Maar artistieke hobby’s zijn ook activiteiten waarbij je van kunst en design geniet.

 1. Schilderen
 2. Fotograferen
 3. Tekenen
 4. Design
 5. Musea en theaters bezoeken
 6. Boek schrijven
 7. Een instrument bespelen
 8. Zingen en acteren
 9. Literatuur lezen
 10. Sierraden maken

Sociale hobby’s

Sociale hobby’s zijn hobby’s waarbij je mensen helpt of waarbij je samen met andere mensen dingen doet. Dit zijn hobby’s voor mensen die extravert zijn en die energie krijgen van sociale contacten en groepsactiviteiten.

 1. Teamsporten
 2. Vrijwilligerswerk
 3. Met vrienden uit eten gaan
 4. Festivals bezoeken
 5. Reünies bezoeken
 6. Vrienden of familie verzorgen (mantelzorg)
 7. Asielzoekers en vluchtelingen helpen
 8. Bijles geven, helpen met huiswerk
 9. Vriendschappen actief onderhouden
 10. Leesclub

Ondernemende hobby’s

Ondernemende hobby’s zijn vaak activiteiten die die veel mensen spannend vinden om te doen. Omdat je risico loopt. Dat kan financieel zijn maar ook omdat je voor een groep komt te staan of omdat je verantwoording moet afleggen.

 1. Beleggen
 2. Trainen en coachen bij een sportvereniging
 3. Politieke nevenfunctie
 4. Bestuurswerk
 5. Op de bonnefooi (zonder planning) reizen
 6. Spullen online verkopen
 7. Feest organiseren
 8. Spullen verkopen op rommelmarkten
 9. Onderhandelen bij het kopen van dingen
 10. Gemeenschappelijk cadeau regelen

Conventionele hobby’s

Conventionele hobby’s zijn hobby’s waarbij je binnen zit en niet te veel hoeft na te denken en gewoon lekker bezig bent met dingen te organiseren, te maken of te doen.

 1. Dingen en objecten verzamelen
 2. Een familiestamboom uitzoeken
 3. Puzzelen
 4. Opruimen
 5. Kleurplaten voor volwassenen
 6. Breien of haken
 7. Mediteren of yoga
 8. Muziek luisteren
 9. Netflixen en series streamen
 10. Naaien of quilten

 

Hoe ontdek je met jouw hobby’s welk werk bij je past?

Selecteer minimaal 4 hobby’s uit de bovenstaande lijst met 60 hobby’s. Het mogen er ook meer zijn. Elke hobby is ingedeeld bij een van de zes soorten hobby’s. Deze zijn Realistisch, Intellectueel, Artistiek, Ondernemend en Conventioneel. Dit zijn de zes persoonlijkheidskenmerken voor beroepskeuze. Bij welk kenmerk heb je het vaakst een hobby gekozen? En bij welke andere kenmerken heb je ook een hobby gekozen?

Ga nu naar de beroepenzoeker en selecteer de twee kenmerken met de meeste hobby’s. Heb je alleen dezelfde soort hobby’s gekozen, selecteer in de beroepenzoeker alleen dit kenmerk. Zijn je hobby’s verdeeld over meer dan twee kenmerken. Probeer dan verschillende combinaties. En let op. De volgorde van de gekozen kenmerken heeft invloed op de getoonde beroepen. Dus de combinatie van sociaal & artistiek toont andere beroepen dan artistiek & sociaal.

BEROEPENZOEKER

 

Hobby’s scoren vaak ook hoog op andere kenmerken

Veel hobby’s scoren ook op andere kenmerken. Schrijven is naast een artistieke activiteit ook een intellectuele activiteit. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor koken en bakken. Dit is een realistische hobby. Maar als je graag nieuwe recepten maakt en het resultaat graag mooi presenteert, is het ook een artistieke activiteit. En als je kunst of designmeubelen spaart, ben je een beetje artistiek en conventioneel tegelijkertijd.  

 

Zet je hobby op je CV

Een hobby zegt veel over jou. Het geeft je cv wat meer persoonlijkheid. Het kan daarom verstandig zijn deze te vermelden op je cv. Maar doe dit alleen als je hobby een toegevoegde waarde heeft en je extra interessant maakt. Voor functies waar ze om creatieve vaardigheden vragen, kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om te laten dat je een artistieke hobby hebt. En voor technische functies kan het interessant zijn om te laten zien dat je in je vrije tijd bijvoorbeeld graag aan auto’s sleutelt. En zet alleen een hobby erop als je deze ook echt hebt.

 

Van je hobby je werk maken - doe de beroepskeuzetest

Hobby’s kunnen een goede indicatie zijn van je interesses en het werk dat hierbij past. Eigenlijk is dat precies wat een beroepskeuzetest doet. Deze onderzoekt je interesses en probeert te ontdekken bij welk werk jouw interesses passen. Zodat je van je hobby je beroep kunt maken. Benieuwd? Doe dan nu de beroepskeuzetest en ontdek binnen 5 minuten hoe je van je hobby je werk kunt maken.

BEROEPSKEUZETEST

 

Ontbreekt er een hobby?

Ontbreekt er een hobby in bovenstaande oberzicht? Lat het ons weten en neem contact op. Geef ook aan wat voor soort hobby het volgens jou is. We zullen deze dan toevoegen.