Quality engineer worden
 

Quality engineer worden

Quality engineer worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.817,-
vacatures
127
 

Wat doet een quality engineer?

Een quality engineer is vrij vertaald een persoon met een technische achtergrond die zich bezighoudt met de bewaking en verbetering van producten en diensten. Als quality engineer of ingenieur procesbeheersing bestaan je werkzaamheden uit het ontwerpen en plannen van protocollen aangaande materieel of processen om te produceren volgens interne en externe eisen m.b.t. hygiëne, veiligheid en kwaliteit. Je werkt bijvoorbeeld bij een bedrijf en probeert door de ogen van en klant te kijken naar het eindproduct. Is de dienst of het product iedere keer weer goed, en vergelijkbaar en hoe moet er voor verbeteringen gezorgd worden? Als quality engineer streef je dan ook naar het continue verbeteren van de geleverde diensten en producten. Hiervoor ben je vaak aanwezig op de werkvloer en zie je toe op discipline en opvolging van de voorschriften en procedures. Je voert continue audits uit, rapporteert en beoordeelt de behaalde resultaten, procesperformance, de KPI’s en de effectiviteit van corrigerende en preventieve maatregelen. Een quality engineer wordt soms ook een kwaliteitsmanager genoemd maar in deze functie ligt de nadruk meer op het managen van kwaliteit terwijl je als quality engineer ook echt een ingenieursrol hebt en verbeteringen bedenkt en doorvoert. Daarom moet je als quality engineer meestal over een technische achtergrond beschikken zoals op het gebied van werktuigbouwkunde, mechatronica, natuurkunde of vergelijkbaar. Daarnaast ben je als kwaliteitsingenieur van nature nauwkeurig en analytisch en heb je een hands-on mentaliteit.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken quality engineer

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van quality engineer. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is quality engineer misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep quality engineer

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een quality engineer bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een quality engineer binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen quality engineer

Quality engineer worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor quality engineer.

Vacatures en salarissen quality engineer

Het gemiddeld jaarsalaris van een quality engineer bedraagt € 54.817,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is quality engineer niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Werktuigbouwkundige
 2. Chirurg
 3. Elektromonteur
 4. Automonteur
 5. Laborant

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.