Maatschappelijk werker worden
 

Maatschappelijk werker worden

Maatschappelijk werker worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 42.454,-
vacatures
187
 

Wat doet een maatschappelijk werker?

Een maatschappelijk werker helpt en ondersteunt mensen in het omgaan met problemen in hun dagelijks leven of werk. Deze problemen kunnen zeer divers zijn. Denk aan schulden, opvoeding, familieproblemen, verslaving, handicap, ouderdom, psychische en psychiatrische problemen. Vaak worden deze problemen veroorzaak door een specifieke gebeurtenis (ontslag, scheiding, traumatische ervaring, e.d.) maar het kan ook komen door bijvoorbeeld opvoeding. Een maatschappelijk werker probeert mensen inzicht te geven in hun problemen en hen te leren hoe hier mee om te gaan. Zal soms helpen bij het vinden en verkrijgen van beschikbare toelagen en sociale voorzieningen. Een hulptraject kan kortdurend en langdurig zijn. Een maatschappelijk werker wordt soms ook wel een sociaal werker of een sociaal-maatschappelijk dienstverlener genoemd. Om maatschappelijk werker te worden, volg je een HBO opleiding tot maatschappelijk werker of een HBO opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Deze opleidingen kun je tegenwoordig ook via een online aanbieder volgen.

Naar opleidingen en vacatures Naar CV maken

Persoonlijkheidskenmerken maatschappelijk werker

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van maatschappelijk werker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is maatschappelijk werker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Conventioneel Sociaal Ondernemend

Toekomst beroep maatschappelijk werker

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een maatschappelijk werker bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een maatschappelijk werker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.


Is maatschappelijk werker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Persoonlijkheidskenmerken maatschappelijk werker

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt


Ontdek welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen!

Gratis beroepentest
CV.nl

Curriculum Vitae (CV) maatschappelijk werker maken?

Een goed CV is nog steeds erg belangrijk. In een sollicitatieprocedure wordt er vrijwel altijd om een CV gevraagd. Maar hoe zorg je voor een aansprekend CV die de kans op jouw droombaan vergroot?
Via CV.nl kun je nu een maatschappelijk werker CV maken. Eenvoudig in te vullen, keuze uit 32 professionele templates, direct te downloaden en klaar voor gebruik!