Maatschappelijk werker worden
 

Maatschappelijk werker worden

Maatschappelijk werker worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 51.486,-
vacatures
40
 

Wat doet een maatschappelijk werker?

Een maatschappelijk werker helpt en ondersteunt mensen in het omgaan met problemen in hun dagelijks leven of werk. Deze problemen kunnen zeer divers zijn. Denk aan schulden, opvoeding, familieproblemen, verslaving, handicap, ouderdom, psychische en psychiatrische problemen. Vaak worden deze problemen veroorzaak door een specifieke gebeurtenis (ontslag, scheiding, traumatische ervaring, e.d.) maar het kan ook komen door bijvoorbeeld opvoeding. Een maatschappelijk werker probeert mensen inzicht te geven in hun problemen en hen te leren hoe hier mee om te gaan. Zal soms helpen bij het vinden en verkrijgen van beschikbare toelagen en sociale voorzieningen. Een hulptraject kan kortdurend en langdurig zijn. Een maatschappelijk werker wordt soms ook wel een sociaal werker of een sociaal-maatschappelijk dienstverlener genoemd. Om maatschappelijk werker te worden, volg je een HBO opleiding tot maatschappelijk werker of een HBO opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Deze opleidingen kun je tegenwoordig ook via een online aanbieder volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van maatschappelijk werker bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van maatschappelijk werker. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is maatschappelijk werker misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van maatschappelijk werker verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een maatschappelijk werker bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een maatschappelijk werker binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een maatschappelijk werker?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 51.486,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een maatschappelijk werker met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend maatschappelijk werker. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen maatschappelijk werker

Maatschappelijk werker worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor maatschappelijk werker.

Vacatures maatschappelijk werker

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als maatschappelijk werker? Bekijk hieronder de vacatures.


Is maatschappelijk werker niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.