Activiteitenbegeleider worden
 

Activiteitenbegeleider worden

Activiteitenbegeleider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
1
 

Wat doet een activiteitenbegeleider?

Het beroep van activiteitenbegeleider kan slaan op twee verschillende functies. Soms wordt er met een activiteitenbegeleider iemand bedoeld die helpt bij het organiseren van animatie, entertainment en sportactiviteiten. Dit is meestal bij een commercieel bedrijf. Dat kan een camping zijn maar ook een entertainmentbedrijf of pretpark. Een activiteitenbegeleider wordt dan ook wel een animatiemedewerker of sportinstructeur genoemd. Dit beroep is vaak erg seizoensgebonden. Bij andere vacatures wordt er met een activiteitenbegeleider meestal iemand bedoeld die werkzaam is in de zorg en mensen helpt en begeleidt in hun dagelijkse werkzaamheden. Een activiteitenbegeleider wordt dan ook wel een woonbegeleider genoemd. Voor beide functies geldt dat je sociaal bent ingesteld. Maar voor het overige zijn de verschillen erg groot. In de zorg werk je met kwetsbare mensen die jouw hulp of aandacht nodig hebben. Op een camping of in de vakantie werk je als animatiemedewerker vooral om mensen het naar hun zin te maken en ben je meer een entertainer.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van activiteitenbegeleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van activiteitenbegeleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is activiteitenbegeleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van activiteitenbegeleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een activiteitenbegeleider bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een activiteitenbegeleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een activiteitenbegeleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een activiteitenbegeleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend activiteitenbegeleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen activiteitenbegeleider

Activiteitenbegeleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor activiteitenbegeleider.

Vacatures activiteitenbegeleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als activiteitenbegeleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is activiteitenbegeleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.