Medewerker bediening worden
 

Medewerker bediening worden

Medewerker bediening worden
opleidingsniveau
geen
kans op robotisering
94%
gemiddeld jaarsalaris
€ 27.661,-
vacatures
493
 

Wat doet een medewerker bediening?

Wil jij medewerker bediening worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor medewerkers in de bediening. Maar wat doet een medewerker bediening eigenlijk? Je werkzaamheden zullen meestal bestaan uit het ontvangen van gasten en het serveren van eten en drinken. Vaak dien je ook schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren. Zoals het afruimen van tafels of schoonmaken van de bar. Als medewerker bediening kun je op veel verschillende locaties werken. Denk aan een restaurant-café in het centrum van een stad, een strandtent, op een beurs of bij een cateraar op verschillende feestlocaties. Als medewerker bediening dien je uiteraard klantvriendelijk en gastvrij te zijn. Daarnaast is het werk waarbij je hard moet kunnen werken. Vaak werk je in de avonden en weekenden. Een medewerker bediening werd vroeger nog wel eens een serveerster of ober genoemd.

Hoe word ik een medewerker bediening?

In vrijwel in elke stad en dorp is er altijd wel een vacature voor een medewerker bediening. Er zijn geen echte opleidingen voor het beroep van medewerker bediening. Dus als dit beroep je wat lijkt, is de kans groot dat je ergens kan beginnen. Wel zijn er trainingen of cursussen die soms gevraagd of vergoed worden door werkgevers. Zoals een wijncursus of een opleiding op het gebied van hygiëne. Bij toeristische locaties wordt soms ook gevraagd om een bepaalde talenkennis. Zoals het kunnen spreken van Duits, Engels of Chinees.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van medewerker bediening bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van medewerker bediening. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is medewerker bediening misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van medewerker bediening verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een medewerker bediening bedraagt 94%. Dat betekent dat de kans groot is dat de taken en werkzaamheden van een medewerker bediening binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een medewerker bediening?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 27.661,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een medewerker bediening met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend medewerker bediening. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een medewerker bediening over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een medewerker bediening € 25.000. Dat is afgerond bruto € 2.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 1.800 per maand en ongeveer € 2.400 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen. Hogere salarissen worden geboden voor medewerkers bediening met werkervaring of door werkgevers die bereid zijn meer te betalen voor hetzelfde werk.Opleidingen en cursussen medewerker bediening

Medewerker bediening worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor medewerker bediening.

Vacatures medewerker bediening

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als medewerker bediening? Bekijk hieronder de vacatures.


Is medewerker bediening niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.