SAP consultant worden
 

SAP consultant worden

SAP consultant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 56.400,-
vacatures
28
 

Wat doet een sap consultant?

Een SAP consultant is een IT consultant die zich heeft gespecialiseerd in SAP. SAP is een softwareoplossing voor bedrijven. Met SAP worden bedrijfsprocessen geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan logistieke en financiële gegevens. Stel er wordt een product verkocht. Dankzij de SAP software is deze transactie automatisch verwerkt zodat je kunt zien wat de  voorraad is en wat de gevolgen zijn voor omzet en winst. Een SAP consultant helpt bedrijven en organisaties bij het implementeren, verbeteren, onderhouden of uitbreiden van SAP. Als SAP consultant heb je verstand van de software en weet je vanuit de behoefte van de klant een vertaalslag te maken naar de SAP software. Veel SAP consultants zijn ooit begonnen als SAP developer. Maar bij veel bedrijven wordt een beginnend SAP developer ook al een SAP consultant genoemd. Waar werken SAP consultants?  Meestal bij softwareontwikkelaars of IT dienstverleners op het gebied van SAP.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van sap consultant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van sap consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is sap consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van sap consultant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een sap consultant bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een sap consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een sap consultant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 56.400,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een sap consultant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend sap consultant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een SAP consultant € 47.000. Dat is bruto € 3.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.300 per maand en ongeveer € 4.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor SAP consultants met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen sap consultant

SAP consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor sap consultant.

Vacatures sap consultant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als sap consultant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is sap consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.