Big data analist worden
 

Big data analist worden

Big data analist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.245,-
vacatures
45
 

Wat doet een big data analist?

De hoeveelheid gegevens die we kunnen verzamelen, neemt enorm toe. Maar wat doe je met al die gegevens, hoe ga je deze commercialiseren of gebruiken? Big data analisten zijn de specialisten die in staat zijn om met behulp van software en andere technieken deze enorme hoeveelheid data op een zinvolle en betekenisvolle wijze te ontsluiten. Bijvoorbeeld om een organisatie, op basis van data-analyses, te laten zien waar er kansen liggen of om risico’s in te schatten. Een big data analist is eigenlijk een data analist of database marketeer. Een big data specialist heeft verstand van en maakt gebruik van nieuwe technieken en software om zeer grote en vaak verschillende databestanden te ontsluiten. Doel van de data analyses is over het algemeen hetzelfde. Het identificeren en benutten van commerciële, operationele en financiële kansen. Een big data analist die data analyseert met als doel om een productieproces te innoveren heet vaak een systeemanalist of big data engineer.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van big data analist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van big data analist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is big data analist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van big data analist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een big data analist bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een big data analist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een big data analist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.245,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een big data analist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend big data analist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een big data analist € 46.000. Dat is bruto € 3.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.300 per maand en ongeveer € 4.400 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor big data analisten met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen big data analist

Big data analist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor big data analist.

Vacatures big data analist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als big data analist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is big data analist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.