Adviseur duurzaamheid worden
 

Adviseur duurzaamheid worden

Adviseur duurzaamheid worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
23%
gemiddeld jaarsalaris
€ 51.720,-
vacatures
26
 

Wat doet een adviseur duurzaamheid?

Als adviseur of specialist duurzaamheid draagt je bij aan een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld als consultant in dienst van een adviesbureau maar ook in dienst van een overheidsorganisatie. Je werkzaamheden bestaan uit het aanpakken van vraagstukken op het gebied van duurzaamheid. Zoals het beheersen van de afvalstromen, gasloos maken van wijken, duurzame huisvesting, verduurzamen van vastgoed en groene inkoop. Maar denk ook aan onderwerpen als zonne-energie of het realiseren van laadpalen voor elektrische auto’s. Afhankelijk van de vraagstukken of de organisatie waarvoor je werkt heb je een technische achtergrond op het gebied van bijvoorbeeld warmtetechniek of zonne-energie. Bij ruimtelijke vraagstukken heb je bijvoorbeeld ervaring opgedaan als planoloog of bestuurskundige.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van adviseur duurzaamheid bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van adviseur duurzaamheid. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is adviseur duurzaamheid misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van adviseur duurzaamheid verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een adviseur duurzaamheid bedraagt 23%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een adviseur duurzaamheid binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een adviseur duurzaamheid?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 51.720,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een adviseur duurzaamheid met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend adviseur duurzaamheid. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen adviseur duurzaamheid

Adviseur duurzaamheid worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor adviseur duurzaamheid.

Vacatures adviseur duurzaamheid

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als adviseur duurzaamheid? Bekijk hieronder de vacatures.


Is adviseur duurzaamheid niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.