Adviseur worden
 

Adviseur worden

Adviseur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 49.243,-
vacatures
4326
 

Wat doet een adviseur?

Een adviseur is iemand die geld verdient door personen, organisaties en bedrijven te adviseren. Als adviseur beschik je over een bepaalde expertise waardoor je in staat bent om waardevolle adviezen te geven. Deze kennis bezit je doordat je in een specifiek vakgebied gespecialiseerd bent, bepaalde werkervaring of levenswerving hebt opgedaan en/of doordat je onderzoek hebt verricht. Een adviseur wordt ook vaak een consultant genoemd. Je kunt adviseur zijn op alle denkbare terreinen. Bijvoorbeeld op het gebied van een bepaald rechtsgebied, onderwijssystemen, vergunningen, financiën, energie, human resources, inkoop, civiele techniek, duurzaamheid, etc. Afhankelijk van je expertise of doelgroep heet je dan bijvoorbeeld een organisatieadviseur, hypotheekadviseur, bouwkundig adviseur, communicatieadviseur, loopbaanadviseur of belastingadviseur. Adviseur worden? Eigenlijk bestaat er geen echte opleiding voor het beroep van adviseur. Wel kun je trainingen en cursussen volgen op het gebied van bijvoorbeeld adviesvaardigheden. Gecombineerd met je vakkennis of werkervaring kun je dan een goede of nog betere adviseur worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van adviseur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van adviseur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is adviseur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van adviseur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een adviseur bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een adviseur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een adviseur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 49.243,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een adviseur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend adviseur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen adviseur

Adviseur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor adviseur.

Vacatures adviseur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als adviseur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is adviseur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.