Schooldirecteur worden
 

Schooldirecteur worden

Schooldirecteur worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 86.341,-
vacatures
44
 

Wat doet een schooldirecteur?

Als schooldirecteur geef je leiding aan een school. Je bent dus verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Dat betekent dat je eindverantwoordelijk bent voor de manier waarop de processen worden georganiseerd en aangestuurd. Het gaat daarbij vooral om de kwaliteit van het onderwijs, de financiële huishouding, personeelsbeleid en communicatie en samenwerking met ouders, andere scholen en overheden. Je werkzaamheden bestaan heel concreet uit geld verdelen, uren verdelen, functies verdelen, leerlingen lokken, ouders tevredenstellen en vervullen van representatieve plichten. Veel schooldirecteuren hebben zelf ook lesgegeven. Dit is niet altijd een vereiste bij vacatures maar vaak wel een pre. Het type school waaraan je leidinggeeft kan variëren van zeer klein tot zeer groot. Ook het onderwijsniveau of het soort school kan heel verschillend zijn. Je kan bijvoorbeeld een schooldirecteur zijn van een basisschool, mbo-instelling, school voor volwassenen of middelbare school.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van schooldirecteur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van schooldirecteur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is schooldirecteur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van schooldirecteur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een schooldirecteur bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een schooldirecteur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een schooldirecteur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 86.341,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een schooldirecteur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend schooldirecteur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen schooldirecteur

Schooldirecteur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor schooldirecteur.


Is schooldirecteur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.