Bestuurder worden
 

Bestuurder worden

Bestuurder worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 63.063,-
vacatures
174
 

Wat doet een bestuurder?

Een bestuurder is meestal de benaming voor een leidinggevende of toezichthouder bij een grote organisatie. Maar soms wordt met een bestuurder ook een treinmachinist, vrachtwagenchauffeur of een bestuurder van een ander voertuig bedoeld. Als bestuurder bij een grote organisatie kan je denken aan functies als vakbondsbestuurder, onderwijsbestuurder of directeur-bestuurder. Voor dit soort functies wordt over het algemeen een universitaire opleiding gevraagd. Daarnaast is het in dit soort functies van belang dat je een zekere senioriteit hebt. Wat betekent dat je al ervaring hebt opgedaan als leidinggevende en gevoel voor politieke verhoudingen hebt. Je hebt als bestuurder vaak te maken met overheden, andere organisaties of een raad van toezicht. Als bestuurder moet je beschikken over goede managementkwaliteiten en een goed gevoel voor onderlinge verhoudingen binnen organisaties. Je moet goed kunnen netwerken. Je moet bijvoorbeeld contacten onderhouden met overheden, stichtingen, partners, subsidieverstrekkers, sponsors, vrijwilligers en het publiek. Daarnaast ben je de eindverantwoordelijke en moet je een organisatie aansturen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van bestuurder bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bestuurder. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bestuurder misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van bestuurder verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bestuurder bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een bestuurder binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een bestuurder?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 63.063,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een bestuurder met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend bestuurder. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen bestuurder

Bestuurder worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bestuurder.

Vacatures bestuurder

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als bestuurder? Bekijk hieronder de vacatures.


Is bestuurder niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken sociaal & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Mediator
 2. Orthopedagoog
 3. Accountmanager
 4. Horecamedewerker
 5. Klantenservicemedewerker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.