Scrum Master worden
 

Scrum Master worden

Scrum Master worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
1%
gemiddeld jaarsalaris
€ 56.076,-
vacatures
88
 

Wat doet een scrum master?

Scrum is wereldwijd een van de meest gebruikte methoden bij Agile softwareontwikkeling. Agile staat voor een aanpak waarbij er niet top-down maar met zelfsturende teams wordt gewerkt aan de ontwikkeling van software. Soms ook wel uitgelegd als het ontwikkelen volgens het principe ‘al doende leert men’ met als doel sneller en goedkoper betere systemen te realiseren. Een Scrum Master helpt en faciliteert een zelfsturend team bij het ontwikkelen van software. Als Scrum Master ben je niet de baas, want bij Agile werken wordt niet hiërarchisch gewerkt. Als Scrum Master is je belangrijkste doel het team te laten excelleren en ben je vooral coachend en stimulerend bezig. Steeds vaker wordt er ook buiten de IT gewerkt met de scrum methode en ontstaat daar ook behoefte aan Scrum Masters. Er zijn veel cursussen en trainingen die je opleiden tot een scrum master.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van scrum master bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van scrum master. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is scrum master misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van scrum master verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een scrum master bedraagt 1%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een scrum master binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een scrum master?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 56.076,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een scrum master met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend scrum master. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een scrum master € 52.000. Dat is bruto € 4.400 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.700 per maand en ongeveer € 5.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor scrum masters met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen scrum master

Scrum Master worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor scrum master.

Vacatures scrum master

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als scrum master? Bekijk hieronder de vacatures.


Is scrum master niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Docent
 2. Trainer
 3. Pedagogisch medewerker
 4. Remedial teacher
 5. Vertaler

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.