Rioleur worden
 

Rioleur worden

Rioleur worden
opleidingsniveau
vmbo
kans op robotisering
83%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.752,-
vacatures
95
 

Wat doet een rioleur?

Als rioleur of servicemonteur rioleringen bestaan je werkzaamheden uit het aanleggen, vernieuwen van rioleringen en daarnaast het verhelpen van rioleringsstoringen. Zoals het repareren en aanleggen van binnen- en buitenrioleringen of de aanleg en het onderhoud van huisaansluitingen. Of het uitvoeren van eenvoudige reparaties aan rioolbuizen. Maar denk ook aan het leggen van (hoofd) rioolbuizen, legen en schoonmaken van rioolbuizen of mobiele toiletten. Soms moet je ook graafwerkzaamheden uitvoeren en kolken en damwanden plaatsen of putten stellen en opmetselen. Wordt vaak ook een grondwerker rioleringen genoemd. Andere benamingen zijn, rioolservicemonteur, monteur rioleringen en rioleringswerker. Als rioleur heb je over het algemeen een afwisselende baan. Je komt op veel verschillende plekken en ontmoet je veel klanten. Soms werk je in teamverband (afhankelijk van de klus) maar vaak genoeg werk je zelfstandig. Veelal is een rijbewijs vereist en een VCA-verklaring. Dat laatste is een certificaat waarmee je aantoont dat je op de hoogte bent van geldende veiligheidseisen zodat je veilig werkt.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van rioleur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van rioleur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is rioleur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van rioleur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een rioleur bedraagt 83%. Dat betekent dat de kans bovengemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een rioleur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een rioleur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.752,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een rioleur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend rioleur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen rioleur

Rioleur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor rioleur.


Is rioleur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Hovenier
 2. Planner
 3. Schilder
 4. Loodgieter
 5. Vrachtwagenchauffeur

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.