Biologisch laborant worden
 

Biologisch laborant worden

Biologisch laborant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
30%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
5
 

Wat doet een biologisch laborant?

Een biologisch laborant is een laborant die werkzaam is in een biologisch laboratorium of zich bezighoudt met (micro)biologisch laboratoriumonderzoek. Je werkzaamheden bestaan meestal uit het ondersteunen van biologen en medische wetenschappers in laboratoria. De werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het opzetten, bedienen en onderhouden van laboratoriuminstrumenten en -uitrusting, toezien op experimenten, observeren, berekenen en vastleggen van resultaten. Daarnaast moet je vaak organische stoffen, zoals bloed, voedsel en medicijnen analyseren. In vacatures wordt er vaak gevraagd om een laborant microbiologie of microbiologisch laborant.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van biologisch laborant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van biologisch laborant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is biologisch laborant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van biologisch laborant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een biologisch laborant bedraagt 30%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een biologisch laborant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een biologisch laborant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een biologisch laborant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend biologisch laborant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen biologisch laborant

Biologisch laborant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor biologisch laborant.

Vacatures biologisch laborant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als biologisch laborant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is biologisch laborant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.