Laborant worden
 

Laborant worden

Laborant worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
57%
gemiddeld jaarsalaris
€ 31.279,-
vacatures
484
 

Wat doet een laborant?

Als laborant voer je scheikundige of natuurkundige laboratoriumtesten uit. Om bijvoorbeeld wetenschappers, bedrijven en andere opdrachtgevers te ondersteunen bij kwalitatieve of kwantitatieve analyses van vaste, vloeibare of gasvormige stoffen. Vaak in het kader van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten of processen. Maar bijvoorbeeld ook voor kwaliteitscontroles en het handhaven van milieustandaarden of ander werk m.b.t. experimentele, theoretische en praktische toepassing van scheikunde en daaraan gerelateerde wetenschappen. De werkzaamheden kunnen heel divers zijn en variëren van uitvoerende tot analytische activiteiten. Mede afhankelijk van de functie en de organisatie waar je voor werkt. Je werkt meestal in een laboratorium, doet onderzoek, registreert bevindingen, doet aanbevelingen en voert soms wijzigingen door op basis van bevindingen. Waar werken laboranten? Dat kan overal zijn. Zowel in het bedrijfsleven als voor de (semi-)overheid. Denk bijvoorbeeld aan farmaceutische bedrijven, in laboratoria van ziekenhuizen, bedrijven in de voedselbranche, chemische bedrijven, universiteiten en hogescholen, bij onderzoeksinstituten die in opdracht van anderen tests en experimenten uitvoeren en organisaties die inspecties en controles uitvoeren. In vacatures wordt een laborant vaak ook een microbiologisch laborant, chemisch laborant, radiodiagnostisch laborant of laborant chemie genoemd.

Naar opleidingen en vacatures Naar CV maken

Persoonlijkheidskenmerken laborant

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van laborant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is laborant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Intellectueel Realistisch Conventioneel

Toekomst beroep laborant

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een laborant bedraagt 57%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een laborant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen laborant

Laborant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor laborant.

Vacatures en salarissen laborant

Het gemiddeld jaarsalaris van een laborant bedraagt € 31.279,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is laborant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Persoonlijkheidskenmerken laborant

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt


Ontdek welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen!

Gratis beroepentest
CV.nl

Curriculum Vitae (CV) laborant maken?

Een goed CV is nog steeds erg belangrijk. In een sollicitatieprocedure wordt er vrijwel altijd om een CV gevraagd. Maar hoe zorg je voor een aansprekend CV die de kans op jouw droombaan vergroot?
Via CV.nl kun je nu een laborant CV maken. Eenvoudig in te vullen, keuze uit 32 professionele templates, direct te downloaden en klaar voor gebruik!