Laborant worden
 

Laborant worden

Laborant worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
57%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.795,-
vacatures
525
 

Wat doet een laborant?

Wil jij laborant worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor laboranten. Maar wat doet een laborant eigenlijk? Als laborant voer je scheikundige of natuurkundige laboratoriumtesten uit. Om bijvoorbeeld wetenschappers, bedrijven en andere opdrachtgevers te ondersteunen bij kwalitatieve of kwantitatieve analyses van vaste, vloeibare of gasvormige stoffen. Vaak in het kader van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten of processen. Maar bijvoorbeeld ook voor kwaliteitscontroles en het handhaven van milieustandaarden of ander werk m.b.t. experimentele, theoretische en praktische toepassing van scheikunde en daaraan gerelateerde wetenschappen. De werkzaamheden kunnen heel divers zijn en variëren van uitvoerende tot analytische activiteiten. Mede afhankelijk van de functie en de organisatie waar je voor werkt. Je werkt meestal in een laboratorium, doet onderzoek, registreert bevindingen, doet aanbevelingen en voert soms wijzigingen door op basis van bevindingen. Waar werken laboranten? Dat kan overal zijn. Zowel in het bedrijfsleven als voor de (semi-)overheid. Denk bijvoorbeeld aan farmaceutische bedrijven, in laboratoria van ziekenhuizen, bedrijven in de voedselbranche, chemische bedrijven, universiteiten en hogescholen, bij onderzoeksinstituten die in opdracht van anderen tests en experimenten uitvoeren en organisaties die inspecties en controles uitvoeren. In vacatures wordt een laborant vaak ook een microbiologisch laborant, chemisch laborant, radiodiagnostisch laborant of laborant chemie genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van laborant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van laborant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is laborant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van laborant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een laborant bedraagt 57%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een laborant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een laborant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.795,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een laborant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend laborant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een laborant over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een laborant € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 3.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor laboranten met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen laborant

Laborant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor laborant.

Vacatures laborant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als laborant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is laborant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.