Business consultant worden
 

Business consultant worden

Business consultant worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 51.554,-
vacatures
326
 

Wat doet een business consultant?

Een business consultant helpt organisaties en bedrijven met het verbeteren en optimaliseren van hun business. Hij of zij zorgt er met andere woorden voor dat ze beter, efficiënter of winstgevender worden. Als er in een vacature om een business consultant wordt gevraagd, betreft het vaak een business consultant op het gebied van IT. Bijvoorbeeld om complexe applicaties binnen een bedrijf beter te benutten of ICT effectiever in te zetten. Maar er zijn ook business consultants die bijvoorbeeld gevraagd worden om te helpen bij het effectiever en efficiënter inzetten van verkoop- en distributieprocessen, vergroten van de klanttevredenheid of het implementeren van nieuwe wet- en regelgeving. Een business consultant die zich bezig houdt met het ontsluiten en gebruiken van data, door middel van IT, wordt een business intelligence consultant genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van business consultant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van business consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is business consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van business consultant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een business consultant bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een business consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een business consultant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 51.554,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een business consultant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend business consultant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen business consultant

Business consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor business consultant.

Vacatures business consultant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als business consultant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is business consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.