Business intelligence consultant worden
 

Business intelligence consultant worden

Business intelligence consultant worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 43.722,-
vacatures
62
 

Wat doet een business intelligence consultant?

Een business intelligence consultant is een adviseur die bedrijven en organisaties helpt om data te ontsluiten en inzichtelijker te maken door middel van IT en andere tools. De gegenereerde data dienen organisaties te ondersteunen bij het nemen van beslissingen en formuleren van beleid. Een business intelligence consultant beschikt eigenlijk over de vaardigheden van een data scientist en is tegelijkertijd ook een consultant die overtuigend oplossingen bedenkt en aandraagt. Doel is vaak om opdrachtgevers inzicht te verschaffen in hun eigen data en externe data, om zo processen te verbeteren. Door gebruik te maken van big data en IT technologieën. Een business intelligence consultant heeft meestal een achtergrond in de IT en kennis van (bepaalde) software. Waar werken business intelligence consultants? Vooral bij dienstverleners op het gebied van ICT en software.

Business Intelligence consultant is een populair beroep. Heb je een achtergrond in de IT of ervaring met big data? Online zijn er genoeg banen te vinden. Je kunt bijvoorbeeld bij een specialist als Vissers & Van Baars zeer veel BI vacatures vinden, maar ook op een landelijke vacaturessite als Adzuna.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken business intelligence consultant

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van business intelligence consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is business intelligence consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep business intelligence consultant

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een business intelligence consultant bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een business intelligence consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen business intelligence consultant

Business intelligence consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor business intelligence consultant.

Vacatures en salarissen business intelligence consultant

Het gemiddeld jaarsalaris van een business intelligence consultant bedraagt € 43.722,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is business intelligence consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.