De beste carrièreswitch & loopbaanboeken

1 december 2023

Wat zijn de beste carrièreswitch boeken? Welke boeken helpen jou bij het maken van goede loopbaankeuzes en het vinden van ander werk? Sommige boeken laten je ook zien dat je niet altijd ander werk hoeft te vinden. Door anders naar jezelf en je werk te kijken, kan je ook een stuk gelukkiger worden. Elk boek wordt door lezers en gebruikers als goed tot zeer goed beoordeeld. Bekijk nu onderstaande top 10 van loopbaanboeken.

carriereswitch en loopbaan boeken

Top 10 van boeken voor het maken van een carrièreswitch

1. De ladder - Waarom veranderen zo moeilijk is én... welke 3 stappen wel werken

2. Carrière switchen doe je zo! – Effectieve tips om succesvol van baan te veranderen

3. Schrijf je loopbaan - Schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven

4. Jobrepair – De slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk

5. De DC code - 10 sleutels om jouw droomcarrière-code te kraken

6. Dansend naar je werk - 99 manieren om minder te stressen, korter te vergaderen en beter te presenteren

7. SWITCH - Hoe je weet wat je wilt, jouw kansen op de arbeidsmarkt ontdekt en een succesvolle carrièreswitch maakt

8. Loopbaanzelfsturing - Bezieling en vitaliteit

9. Happy in je werk - Een stappenplan naar leuk en zinvol werk

10. Instant sabbatical - Aan de slag: coach jezelf naar meer inzicht, geluk en effectiviteit

 

 

De Ladder – Waarom veranderen zo moeilijk is én... welke 3 stappen wel werken

De Ladder is geschreven door Ben Tiggelaar en is een zeer toegankelijk en handig boekwerk. Ben schrijft ook columns over werk en carrière voor de NRC. Zijn praktische adviezen zijn altijd gebaseerd op onderzoek. In het boek De Ladder legt Ben Tiggelaar uit hoe je het beste een doel kunt formuleren, wat haalbaar is. Ook op het gebied van werk en loopbaan. Lezers zijn erg enthousiast; "Sinds ik dit toepas voor mijzelf, ben ik mijn eigen doelen ook echt gaan halen en dat is zó fijn!"

Carrièreswitchen doe je zo! - Effectieve tips om succesvol van baan te veranderen

Het to do boek 'Carrièreswitchen doe je zo!' is geschreven door loopbaancoach en docent Diederik van Dorth tot Medler. Deze auteur heeft verstand van loopbaanplanning en kan ook nog eens goed uitleggen. Door lezers wordt het boek dan ook erg goed gewaardeerd. Dit werkboek leest als een trein: in 12 wel gekozen hoofdstukken ontdek je op een systematische manier welke stappen je kunt zetten om die carrière switch succesvol te maken.

Schrijf je loopbaan - Schrijf jezelf naar meer plezier en voldoening in werk en leven

Steeds meer gebeurt online. Maar soms kan het goed zijn om gedachten en gevoelens op papier te zetten. Ook op het gebied van loopbaan en carrière. De auteur van het boek Schrijf je loopbaan is Marianne Panneman. Zij is loopbaancoach en trainer & ontwikkelaar van creatieve schrijfcursussen en -workshops gericht op persoonlijke groei. Het boek heeft hoge ratings en positieve recensies; ”Erg prettig en makkelijk geschreven. De schrijfopdrachten zijn helder en uitnodigend. Ik ging er direct mee aan de gang. Verrassend welke inzichten het mij gaf, ik heb me nooit gerealiseerd wat schrijven kan opleveren.

Jobrepair - De slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk

Het boek gaat in op de loopbaanvraag; “blijven of weggaan?” In Jobrepair laat Wim Thielemans, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, zien hoe je jouw loopbaan kunt repareren. Met de tools die in het boek staan kun je zelf makkelijk aan de slag gaan. Je krijgt concrete tips, die praktisch toepasbaar zijn en die resultaat opleveren. Lezers zijn ook enthousiast; “Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen. Zeer verhelderend, vlot geschreven en boordevol tips en nuttige oefeningen.”

De DC code - 10 sleutels om jouw droomcarrière-code te kraken

Coach en trainer Sebastiaan Herkemij interviewde 60 mensen met een droomcarrière. Wat resulteerde in het boek 'De DC-code'. Waarbij DC staat voor droomcarrière. Eén van de conclusies van Herkemij is dat iedereen in Nederland zijn droomcarrière kan creëren. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Lezers van het boek zijn erg enthousiast; “Bedankt Sebastiaan, dat je dit boek hebt geschreven. Ik weet zeker dat je hier heel veel mensen mee gaat helpen om ook stap voor stap hun droom te manifesteren. Jouw boek heeft mij bewust gemaakt dat ik meer wil gaan genieten van de route naar succes. En dat voelt goed.”

Dansend naar je werk - 99 manieren om minder te stressen, korter te vergaderen en beter te presenteren

Moet je altijd van baan veranderen als je met tegenzin naar je werk gaat? Soms kan het ook aan andere dingen dan je baas, inhoud van het werk of werkplek liggen. In ‘Dansend naar je werk’ geeft loopbaancoach Maximiliaan Winkelhuis 99 tips over hoe je minder stress kunt ervaren, korter kunt vergaderen en beter kunt presenteren. Ook dit boek heeft hoge ratings; “Een prachtig boek om er af en toe bij te pakken als je op je werk (of privé) een nieuwe impuls kan gebruiken.”

SWITCH - Hoe je weet wat je wilt, jouw kansen op de arbeidsmarkt ontdekt en een succesvolle carrièreswitch maakt

De auteur Tom Dekker is ervaringsdeskundige. Zelf maakte hij ook een switch en nu is hij een succesvolle coach die anderen mensen helpt bij het maken van hun switch. Tom legt in zijn boek SWITCH in heldere en rijk gedocumenteerde hoofdstukken uit hoe je een carrièreswitch moet maken. Het boek wordt zeer hoog gewaardeerd voor de praktische toepasbaarheid.

Loopbaanzelfsturing - Bezieling en vitaliteit

Het boek ‘Loopbaanzelfsturing’ doet alleen al door de titel wat academisch aan. Toch is het een erg praktisch en veel geprezen boek. De auteur Adriaan Hoogendijk laat ook zien dat elke levensfase andere uitdagingen met zich meebrengt en dat daardoor ook drijfveren kunnen veranderen. Het is al jaren een veelgelezen en aangeprezen boek. Een recensie zegt zelfs het volgende; ”Na vele coachingsboeken eindelijk een boek gevonden, dat daadwerkelijk helpt.”

Happy in je werk - Een stappenplan naar leuk en zinvol werk

De auteur Carolina Pruis heeft zelf hoge functies gehad bij diverse bedrijven. Vanuit haar eigen ervaring, gecombineerd met wetenschappelijke inzichten geeft ze tips om gelukkiger te worden in je eigen carrière. Het leest aan de ene kant als een soort biografie van een iemand met een interessant CV. Aan de andere kant laat ze zien wat jij kunt doen om jouw plezier in werk te vergroten. Dat maakt dit boek zo interessant. Dat vinden anderen ook; “Ik heb ‘Happy in je werk’ in één ruk uitgelezen. Het is een boek vol praktische tips afgewisseld met persoonlijke ervaringen en die van anderen.”

Instant sabbatical - Aan de slag: coach jezelf naar meer inzicht, geluk en effectiviteit

Een sabbatical is een periode waarin mensen vrij nemen en hun gewone werkleven onderbreken. Vaak met als doel om wat van de wereld te zien maar ook om inspiratie op te doen. Het boek ‘Instant sabbatical’ laat zien dat je niet meteen een jaar vrij hoeft te nemen om te ontdekken wat je nu echt met je werk wilt. De auteur Elise Verberg is in het dagelijks leven coach en geeft handige tips en adviezen. Ze noemt het zelf een ontdek- denk en doeboek.

 

Heb je suggesties voor deze top 10? Is er volgens jou een boek over het maken van een switch dat ontbreekt? Laat het ons weten en neem contact op.