Medewerker handhaving worden
 

Medewerker handhaving worden

Medewerker handhaving worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
34%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
4
 

Wat doet een medewerker handhaving?

Een medewerker handhaving of handhavingsspecialist spoort misbruik van sociale voorzieningen op. Denk bij misbruik aan mensen die bewust verkeerde gegevens opgeven in de hoop een subsidie of toeslag te krijgen. Dit wordt ook wel misbruik- en oneigenlijk gebruik van de door de overheid verstrekte voorzieningen genoemd. Als handhavingsspecialist werk je meestal in opdracht van of in dienst van overheden. Je werkzaamheden kunnen bestaan uit verrichten van handhavingsonderzoeken n.a.v. fraudetips, het screenen van volledige bestanden of specifieke themacontroles, beoordelen van klantgegevens en/of juiste woon- en leefsituatie in relatie tot wetgeving, voeren van handhavingsgesprekken, afleggen van (onaangekondigde) huisbezoeken, verrichten van heimelijke waarnemingen, zorgdragen voor nauwkeurige, objectieve en feitelijke verslaglegging, vertalen van volledig onderzoek naar juridisch advies, onderhouden van contact en samenwerken met instanties als UWV, politie en de Belastingdienst. Het werk van een handhaver heeft wel wat weg van of lijkt erg op dat van een rechercheur en wordt daarom soms ook wel een sociaal rechercheur genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van medewerker handhaving bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van medewerker handhaving. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is medewerker handhaving misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van medewerker handhaving verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een medewerker handhaving bedraagt 34%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een medewerker handhaving binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een medewerker handhaving?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment onbekend. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een medewerker handhaving met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend medewerker handhaving. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen medewerker handhaving

Medewerker handhaving worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor medewerker handhaving.

Vacatures medewerker handhaving

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als medewerker handhaving? Bekijk hieronder de vacatures.


Is medewerker handhaving niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.