Rechercheur worden
 

Rechercheur worden

Rechercheur worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
34%
gemiddeld jaarsalaris
€ 36.000,-
vacatures
2
 

Wat doet een rechercheur?

Wil jij rechercheur worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor rechercheurs. Maar wat doet een rechercheur eigenlijk? Werken als rechercheur betekent dat je onderzoeken uitvoert om misdaden te voorkomen of om strafzaken of overtredingen van de wet op te lossen. Waar werkt een rechercheur? Een politierechercheur werkt bij de politie op de rechercheafdeling. Vaak ben je als rechercheur gespecialiseerd. Denk aan de digitale recherche, financiële recherche, zedenrecherche, technische recherche, forensische recherche, tactische recherche en de milieurecherche. Rechercheur worden? Om bij de politie rechercheur te kunnen worden dien je een rechercheopleiding op hbo niveau bij de politie te volgen. Een rechercheur wordt een handhavingsspecialist genoemd als hij of zij in dienst of opdracht van overheden fraude en misbruik van sociale voorzieningen opspoort. Als rechercheur kan je ook werkzaam zijn voor het bedrijfsleven of andere organisaties. Je verzamelt dan vooral bewijs om de onderhandelingspositie van een opdrachtgever te versteken of om bewijsmateriaal te verzamelen dat eventueel in een rechtszaak gebruikt kan worden.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van rechercheur bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van rechercheur. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is rechercheur misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van rechercheur verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een rechercheur bedraagt 34%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een rechercheur binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een rechercheur?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 36.000,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een rechercheur met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend rechercheur. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen rechercheur

Rechercheur worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor rechercheur.

Vacatures rechercheur

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als rechercheur? Bekijk hieronder de vacatures.


Is rechercheur niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.