IoT consultant worden
 

IoT consultant worden

IoT consultant worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
onbekend
vacatures
2
 

Wat doet een iot consultant?

Een IoT consultant is een consultant die gespecialiseerd is op het gebied van IoT. IoT staat voor ‘internet of things’ of in het Nederlands ‘internet der dingen’. Als IoT consultant adviseer je bedrijven of organisaties op het gebied van IoT. Bij IoT gaat het erom dat dingen, dus geen mensen, een identiteit worden en als zodanig via het internet communiceren met andere identiteiten en of personen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de verwarming van een huis die pas aangaat als een van de bewoners bijna thuis is. Of een museum waar je doorheen loopt en je via een koptelefoon, aangesloten op je mobiel, bij elk schilderij waar je in de buurt komt automatisch informatie te horen krijgt. De toepassingen van IoT zijn bijna eindeloos en alleen al in de zakelijke wereld zijn er tal van oplossingen mogelijk. Door middel van sensoren kunnen bijvoorbeeld apparaten of dingen communiceren met andere entiteiten en bijvoorbeeld aangeven wanneer er iets bijgevuld, onderhouden of vervangen moet worden. Op deze manier hoeft een postbode alleen nog postbussen te legen waar daadwerkelijk post in zit of hoeft een machine alleen maar onderhouden te worden als dit echt nodig is en voorkom je onnodige of achteraf te late onderhoudsbeurten. Een IoT consultant weet wat er mogelijk is, kan partijen bijeenbrengen die er voor zorgen dat een organisatie een betekenisvolle IoT oplossing doorvoert. Als IoT consultant kun je een situatie goed analyseren, oplossingen bedenken en weet je betrokken partijen te overtuigen teneinde de efficiency of effectiviteit van een organisatie(onderdeel) door middel van een IoT advies te vergroten.

Aart-Jan Schouten, van IoT Leaders: “een IoT consultant is een spin in het web, ook wel een ‘orchestrator’ genoemd. Hij coördineert het ‘IoT ecosysteem’  om uiteindelijk een werkende IoT oplossing op te leveren, samen met klant en team. De uitdaging van IoT is dat het innovatief is, mede door de diverse spelers in het ecosysteem: zo heb je normaliter partijen nodig die sensoren leveren, een data platform, een analytics omgeving, een partij die de connectivity levert (bijv. ‘LoRa’) en uiteraard een klant waar de IoT oplossing moet ‘draaien’. Kortom, een innovatieve spin in het web, met technische kennis van zaken.”

Naar opleidingen en vacatures Naar CV maken

Persoonlijkheidskenmerken iot consultant

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van iot consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is iot consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Intellectueel Ondernemend Conventioneel

Toekomst beroep iot consultant

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een iot consultant bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een iot consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen iot consultant

IoT consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor iot consultant.

Vacatures en salarissen iot consultant

Het gemiddeld jaarsalaris van een iot consultant bedraagt onbekend. Bekijk hieronder de vacatures.


Is iot consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Persoonlijkheidskenmerken iot consultant

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt


Ontdek welke beroepen bij jouw persoonlijkheid passen!

Gratis beroepentest
CV.nl

Curriculum Vitae (CV) iot consultant maken?

Een goed CV is nog steeds erg belangrijk. In een sollicitatieprocedure wordt er vrijwel altijd om een CV gevraagd. Maar hoe zorg je voor een aansprekend CV die de kans op jouw droombaan vergroot?
Via CV.nl kun je nu een iot consultant CV maken. Eenvoudig in te vullen, keuze uit 32 professionele templates, direct te downloaden en klaar voor gebruik!