Consultant worden
 

Consultant worden

Consultant worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.706,-
vacatures
1734
 

Wat doet een consultant?

Als consultant adviseer je bedrijven en organisaties. De gevraagde adviezen hebben vaak betrekking op het verbeteren van de efficiency of effectiviteit van een organisatie(-onderdeel) of werkproces. De onderwerpen of specialisaties van een adviseur of consultant kunnen zeer divers en uiteenlopend zijn. De meeste consultants houden zich vooral bezig met advisering op het gebied van IT. Denk aan een implementatie consultant, SAP consultant of business intelligence consultant. Andere veelvoorkomende consultants zijn een marketing consultant, sales consultant, recruitment consultant en hr consultant. Wat al deze consultants qua eigenschappen verbindt, is dat zij analytisch, ondernemend en conventioneel zijn. Want als consultant analyseer je vraagstukken en data, je adviseert en overtuigt klanten en belanghebbenden en tot slot dien je zorgvuldig te werk te gaan. Andere beroepsbenamingen voor een consultant zijn management consultant, adviseur of bedrijfskundige.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van consultant bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van consultant. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is consultant misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van consultant verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een consultant bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een consultant binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een consultant?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.706,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een consultant met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend consultant. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een consultant € 44.000. Dat is bruto € 3.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.100 per maand en ongeveer € 4.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor consultants met veel werkervaring. Natuurlijk zijn er ook consultants die nog veel meer verdienen. Omdat zij bijvoorbeeld adviseren over onderwerpen waar veel vraag naar is en tegelijkertijd weinig concurrentie van andere consultants hebben.Opleidingen en cursussen consultant

Consultant worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor consultant.

Vacatures consultant

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als consultant? Bekijk hieronder de vacatures.


Is consultant niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.