Kapper worden
 

Kapper worden

Kapper worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
11%
gemiddeld jaarsalaris
€ 37.875,-
vacatures
27
 

Wat doet een kapper?

Een kapper, kapster of haarstylist knipt en stileert iemands haar. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het wassen, knippen, kleuren en stylen van iemands haar. Maar denk ook aan het masseren en behandelen van iemands hoofdhuid. Sommige kappers brengen zelfs make-up aan, stylen pruiken of verzorgen iemands huid of nagels. Als kappers doorgroeien tot eigenaar of bedrijfsleider van een kapsalon heten ze een salonmanager. In die rol zijn de werkzaamheden minder artistiek en meer regelend. Kapper is een populair beroep. Onder meisjes in de brugklas staat het zelfs in de top 10 van droombanen. Wil je kapper worden? Er zijn genoeg opleidingen voor dit toekomstbestendige beroep. Schoolverlaters kunnen terecht bij een mbo-school in de buurt. Maar er zijn ook genoeg andere aanbieders van kappersopleidingen.

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een kapper?

Yvonne - kapster: “Ik vind kapster zijn zo leuk omdat ik iedere keer weer blij word wanneer ik iemand mooi maak en dat die persoon zich dan heel gelukkig en zelfverzekerd voelt.”

Past het beroep van kapper bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van kapper. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is kapper misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Artistiek

 • mooie dingen maken en ontwerpen
 • creatieve werkzaamheden als schilderen en fotograferen
 • expressief werk als acteren en zingen
 • origineel en fantasievol zijn, dingen op een andere manier bekijken
 • interesse en een voorliefde voor cultuur

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van kapper verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een kapper bedraagt 11%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een kapper binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een kapper?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 37.875,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een kapper met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend kapper. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen kapper

Kapper worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor kapper.


Is kapper niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken artistiek & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Entrepreneur
 2. Content marketeer
 3. Illustrator
 4. Kapper
 5. Visual merchandiser

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.