Bedrijfsleider worden
 

Bedrijfsleider worden

Bedrijfsleider worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
8%
gemiddeld jaarsalaris
€ 45.065,-
vacatures
150
 

Wat doet een bedrijfsleider?

Wil jij bedrijfsleider worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor bedrijfsleiders. Maar wat doet een bedrijfsleider eigenlijk? Een bedrijfsleider of filiaalmanager geeft leiding aan een filiaal, vestiging van een bedrijf. Soms is dit filiaal een onderdeel van een groot winkelbedrijf of horecaonderneming. Een bedrijfsleider begeleidt en coördineert alle werkzaamheden van een vestiging. Werkzaamheden bestaan uit het toezicht houden op en het coördineren van activiteiten van individuele dienstverleners, zoals barpersoneel, kappers of verkopers. Daarnaast is een bedrijfsleider verantwoordelijk voor de omzet. Een bedrijfsleider wordt ook wel een filiaalhouder, manager retail, vestigingsmanager, manager fastservice of storemanager genoemd. Een ondernemer vers is een bedrijfsleider van een ambachtelijke slagerij, een poelier, de supermarkt of de viswinkel.

Hoe word ik een bedrijfsleider?

Er zijn heel veel opleidingen op het gebied van leidinggeven aan werknemers van filialen en winkels. Veel van deze opleidingen zijn op middelbaar niveau en in vacatures wordt ook vaak gevraagd om iemand met relevante ervaring en een opleiding op mbo-niveau. Maar er zijn ook genoeg bedrijfsleiders die zijn begonnen als vakkenvuller, medewerker bediening of kassamedewerker. Als je eenmaal ervaring hebt opgedaan als bedrijfsleider maak je ook weer meer kans voor dezelfde functie bij een andere werkgever.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van bedrijfsleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van bedrijfsleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is bedrijfsleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van bedrijfsleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een bedrijfsleider bedraagt 8%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een bedrijfsleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een bedrijfsleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 45.065,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een bedrijfsleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend bedrijfsleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een bedrijfsleider € 49.000. Dat is bruto € 4.100 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.500 per maand en ongeveer € 4.700 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor bedrijfsleiders met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen bedrijfsleider

Bedrijfsleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor bedrijfsleider.

Vacatures bedrijfsleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als bedrijfsleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is bedrijfsleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.