Monteur elektrotechniek worden
 

Monteur elektrotechniek worden

Monteur elektrotechniek worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
15%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.622,-
vacatures
363
 

Wat doet een monteur elektrotechniek?

Wil jij monteur elektrotechniek worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor monteurs elektrotechniek. Maar wat doet een monteur elektrotechniek eigenlijk? Een monteur elektrotechniek is een deskundige die elektrotechnische machines en apparaten installeert, onderhoudt of herstelt. Deze elektrotechnische apparatuur (in het Engels vaak ook devices genoemd) zit bijna overal in. Van voertuigen tot liften en van een lopende band in een fabriek tot de apparatuur voor het verwarmen of beveiligen van je huis. De werkzaamheden zijn dan ook heel divers en bestaan bijvoorbeeld uit het installeren en onderhouden van elektrotechnische installaties en apparatuur. In bedrijf nemen van nieuwe systemen en installaties. Oplossen van storingen door het maken van analyses en uitvoeren van reparaties en modificaties. Uitvoeren van testprogramma’s. Bestellen van nieuwe onderdelen. Verwerken van reparaties, storingen en onderhoud in een logboek. Afhankelijk van je ervaring zullen je werkzaamheden variëren in het leiden, adviseren, uitvoeren of assisteren bij werkzaamheden. Waar ben je werkzaam? Dat kan bij industrieel bedrijf zijn met een eigen onderhoudsdienst of bij een elektrotechnisch bedrijf dat bijvoorbeeld laadpalen of zonnepanelen plaatst. Maar je kunt ook heel goed als zelfstandige aan de slag gaan en je laten inhuren. Vaak ben je veel onderweg en het is in ieder geval een beroep waarbij je weinig stilzit. Monteur elektrotechniek worden? Meestal wordt een afgeronde MBO opleiding richting elektrotechniek of mechatronica gevraagd. Een monteur elektrotechniek wordt ook wel technicus domotica, elektromonteur of elektricien genoemd. 

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken monteur elektrotechniek

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur elektrotechniek. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur elektrotechniek misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep monteur elektrotechniek

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur elektrotechniek bedraagt 15%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur elektrotechniek binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen monteur elektrotechniek

Monteur elektrotechniek worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur elektrotechniek.

Vacatures en salarissen monteur elektrotechniek

Het gemiddeld jaarsalaris van een monteur elektrotechniek bedraagt € 35.622,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur elektrotechniek niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Werktuigbouwkundige
 2. Chirurg
 3. Elektromonteur
 4. Automonteur
 5. Laborant

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.