Monteur elektrotechniek worden
 

Monteur elektrotechniek worden

Monteur elektrotechniek worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
15%
gemiddeld jaarsalaris
€ 41.372,-
vacatures
402
 

Wat doet een monteur elektrotechniek?

Wil jij monteur elektrotechniek worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor monteurs elektrotechniek. Maar wat doet een monteur elektrotechniek eigenlijk? Een monteur elektrotechniek is een deskundige die elektrotechnische machines en apparaten installeert, onderhoudt of herstelt. Deze elektrotechnische apparatuur (in het Engels vaak ook devices genoemd) zit bijna overal in. Van voertuigen tot liften en van een lopende band in een fabriek tot de apparatuur voor het verwarmen of beveiligen van je huis. De werkzaamheden zijn dan ook heel divers en bestaan bijvoorbeeld uit het installeren en onderhouden van elektrotechnische installaties en apparatuur. In bedrijf nemen van nieuwe systemen en installaties. Oplossen van storingen door het maken van analyses en uitvoeren van reparaties en modificaties. Uitvoeren van testprogramma’s. Bestellen van nieuwe onderdelen. Verwerken van reparaties, storingen en onderhoud in een logboek. Afhankelijk van je ervaring zullen je werkzaamheden variëren in het leiden, adviseren, uitvoeren of assisteren bij werkzaamheden. Waar ben je werkzaam? Dat kan bij industrieel bedrijf zijn met een eigen onderhoudsdienst of bij een elektrotechnisch bedrijf dat bijvoorbeeld laadpalen of zonnepanelen plaatst. Maar je kunt ook heel goed als zelfstandige aan de slag gaan en je laten inhuren. Vaak ben je veel onderweg en het is in ieder geval een beroep waarbij je weinig stilzit. Een monteur elektrotechniek wordt ook wel technicus domotica, monteur mechatronica of elektricien genoemd.

Hoe word ik monteur elektrotechniek?

Monteur elektrotechniek worden? Meestal wordt een afgeronde MBO opleiding richting elektrotechniek of mechatronica gevraagd. Maar door het grote gebrek aan monteurs in de elektrotechniek nemen werkgevers ook genoegen met mensen die kunnen aantonen dat ze enkele jaren ervaring hebben in een soortgelijke functie of kunnen aantonen kennis van geautomatiseerde systemen te hebben. Ook zijn er werkgevers die werk-leertrajecten aanbieden. Je gaat dan meteen in dienst en leert al werkende het vak van monteur elektrotechniek.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van monteur elektrotechniek bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van monteur elektrotechniek. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is monteur elektrotechniek misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van monteur elektrotechniek verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een monteur elektrotechniek bedraagt 15%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een monteur elektrotechniek binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een monteur elektrotechniek?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 41.372,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een monteur elektrotechniek met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend monteur elektrotechniek. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een monteur elektrotechniek gemiddeld € 33.000 per jaar. Dat is bruto € 2.800 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.300 per maand en ongeveer € 3.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor monteurs elektrotechniek met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen monteur elektrotechniek

Monteur elektrotechniek worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor monteur elektrotechniek.

Vacatures monteur elektrotechniek

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als monteur elektrotechniek? Bekijk hieronder de vacatures.


Is monteur elektrotechniek niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.