Elektricien worden
 

Elektricien worden

Elektricien worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
15%
gemiddeld jaarsalaris
€ 33.062,-
vacatures
41
 

Wat doet een elektricien?

De werkzaamheden van een elektricien of elektromonteur bestaan uit het bevestigen, installeren, onderhouden en repareren van elektrische bedrading en apparatuur. Een elektricien is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse functies op het gebied van elektriciteit en apparatuur. Deze functies kunnen variëren qua niveau en doelgroep (soort klanten). Wat al deze functies wel gemeen hebben is dat je dingen moet uitzoeken en logisch moet nadenken. Soms aan de hand van ingewikkelde stroomschema’s of bouwtekeningen. Daarnaast werk je vaak met apparatuur, je handen en kom je op veel verschillende plekken. Tenslotte is het een functie waarbij je procedureel en betrouwbaar te werk moet gaan. Je kunt je vaak geen of nauwelijks fouten veroorloven en de risico’s kunnen groot zijn. Andere benamingen voor elektricien of elektromonteur zijn bijvoorbeeld monteur utiliteit, monteur elektrotechnische systemen, monteur elektrotechnische installaties, technicus elektrotechnische systemen, monteur laagspanning, monteur middenspanning of monteur hoogspanning.

Hoe word ik een elektricien?

Wil je elektricien worden? Volg dan een elektrotechnische opleiding op middelbaar niveau. Omdat er een groot tekort is aan elektrotechnisch geschoolde mensen, bieden sommige werkgevers ook werk-leer-trajecten aan. Je treedt dan meteen in dienst en begint met eenvoudige klussen en leert al doende het vak van elektricien.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van elektricien bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van elektricien. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is elektricien misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van elektricien verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een elektricien bedraagt 15%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een elektricien binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een elektricien?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 33.062,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een elektricien met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend elektricien. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Kijk je naar het salaris wat over een langere periode is aangeboden, dan bedraagt dat voor een elektricien gemiddeld € 34.000 per jaar. Dat is bruto € 2.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.400 per maand en ongeveer € 3.200 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor elektriciens met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen elektricien

Elektricien worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor elektricien.

Vacatures elektricien

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als elektricien? Bekijk hieronder de vacatures.


Is elektricien niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken realistisch & intellectueel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Monteur elektrotechniek
 2. Technisch operator
 3. Laborant
 4. Product engineer
 5. Teeltspecialist

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.