Non-verbale testen

Een non-verbale test is een test met weinig tekst die werkt met afbeeldingen. Op Jobpersonality kan je allemaal non-verbale testen maken. Het gebruik van vragenlijsten met afbeeldingen wordt ook wel serious gaming genoemd. Het maken van de vragenlijst voelt als een spel, maar het doel is serieus. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een non-verbale test? En waarom zijn vragenlijsten met getekende afbeeldingen (cartoons) beter dan vragenlijsten met foto’s? En hoe maak je een non-verbale test?

Wil je zelf een non-verbale test maken? Ga dan naar het overzicht met testen met afbeeldingen.

non-verbale testen

Wat zijn de voordelen van testen met afbeeldingen?

Aan het gebruik van een vragenlijst met afbeeldingen zitten een aantal voordelen:

  • Ze zijn minder saai en leuker om te maken waardoor minder mensen afhaken
  • Ze zijn geschikt voor mensen die dyslectisch zijn of niet goed Nederlandse kunnen lezen
  • Afbeeldingen kunnen veel informatie bevatten waardoor je meer kunt meten
  • Ze zijn geschikt voor alle leeftijden en opleidingsniveaus
  • Ze zijn net zo betrouwbaar als gewone testen

Als je een test moet maken bij een assessment, als onderdeel van een sollicitatieprocedure, dan zal vrijwel iedereen de vragenlijst helemaal afronden. Ook al is deze vragenlijst saai en lang. Maar als het belang voor het maken van de test als minder groot wordt ervaren, dan zullen mensen sneller stoppen en de test niet afronden. Testen met afbeeldingen zijn dan een goed alternatief.

Plaatjes trekken aandacht. Het is niet voor niks dat zelfs kwaliteitskranten als NRC veel gebruik maken van foto’s om nieuwsberichten te ondersteunen. Voor een vragenlijst met afbeeldingen geldt hetzelfde. Ook dit trekt de aandacht en zorgt voor nieuwsgierigheid. “Wat voor plaatjes worden er bij de volgende vraag gebruikt?” Een vragenlijst met afbeeldingen is ook geschikter voor mensen die niet goed kunnen lezen. Verbale vragenlijsten moeten daarnaast meer rekening houden met de achtergrond van de doelgroep. Het taalgebruik mag soms niet te moeilijk zijn of per doelgroep aangepast worden. Bij een non-verbale vragenlijst hoef je hier minder rekening mee te houden. Zij zijn vaak geschikt voor hoger en lager opgeleiden. En met afbeeldingen kan je ook dingen meten die minder goed onder woorden zijn te brengen. Daarom is er ook de uitdrukking: “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden.” Een test met plaatjes oogt misschien minder serieus, maar dat hoeft helemaal niet. Een test met plaatjes kan ook betrouwbaar zijn en een betekenisvolle uitslag geven. De kwaliteit van een test hangt vooral af van de gebruikte theorie en hoe deze is vertaald in een goede vragenlijst.

 

Kies je voor vragenlijsten met cartoons of foto’s?

Bij het ontwikkelen van de testen met afbeeldingen heeft Jobpersonality bewust gekozen voor cartoons. In plaats van cartoons had ook voor een vragenlijst met foto’s gekozen kunnen worden. Maar foto’s hebben ten opzichte van cartoons een groot nadeel. Ze bevatten heel veel desinformatie. Hiermee wordt bedoeld dat een foto informatie kan bevatten die ertoe leidt dat mensen voor de andere, verkeerde foto kiezen. Omdat er iets op de foto staat wat hen niet aanspreekt, terwijl ze qua interesse, competentie of persoonlijkheid wel voor die ene foto zouden moeten kiezen. Op de foto staan dan bijvoorbeeld mensen die een bepaalde weerstand oproepen. Vanwege de kleding, het uiterlijk of de manier waarop een persoon naar een andere persoon kijkt. Maar ook de omgeving van de foto kan iemand doen besluiten niet voor dat plaatje te kiezen. Omdat het er onverzorgd, koud of kil uitziet. Bij een cartoon heb je veel meer invloed in het uitbeelden van een activiteit en omgeving. In alle cartoons kun je dezelfde neutrale hoofrolspelers terug laten komen. Omgevingsfactoren die mogelijk kunnen afleiden, laat je gewoon weg. Je toont alleen dat wat nodig is of het te meten kenmerk ondersteunt. Cartoons zijn minder gevoelig voor mode qua kleding, kapsel en voorwerpen en zullen minder snel gedateerd overkomen.

 

Hoe maak je een non-verbale vragenlijst?

Testen met plaatjes ogen wellicht heel simpel. Maar het ontwikkelen van een non-verbale vragenlijst is een ingewikkeld proces. Allereerst zijn sommige dingen lastig uit te beelden. Hoe laat je bijvoorbeeld zien dat iemand ideeënrijk is, autonomie belangrijk vindt of analytisch is? Ten tweede moeten afbeeldingen geen andere dingen meten. Een postbode die de post bij een bewoner aflevert, kan heel sociaal ogen, terwijl je bijvoorbeeld wilt meten dat iemand graag op zichzelf werkt. Het plaatje met de postbode moet dan geen andere mensen tonen maar alleen de postbode die in weer en wind post bezorgt.

Bij het ontwikkelen van vragenlijsten moet dus goed nagedacht worden over wat je wilt meten en hoe je dit gaat uitbeelden. Dit vraagt om een goed script waarmee een cartoonist, voor het maken van de afbeeldingen, aan de slag kan. Een script is eigenlijk een uitgeschreven vragenlijst die aangeeft hoe de cartoons eruit moeten komen te zien. Hoe nauwkeuriger de omschrijving van de te maken tekening, hoe beter. Er gaat in het maken van een script voor een vragenlijst met cartoons dus heel veel denkwerk zitten.

Nadat de cartoons gemaakt zijn, moet de vragenlijst getest worden. Meet de vragenlijst wat deze moet meten? Komt iemand die sociaal is er ook als sociaal uit? Dit heet het valideren van een test. De validiteit van een test hangt daarnaast ook samen met de gekozen theorie. Maar dat geldt voor alle testen. Tot slot moet de vragenlijst betrouwbaar zijn. Hiermee wordt bedoeld dat de test iedere keer dezelfde uitslag genereert. Pas nadat de vragenlijst met plaatjes getest is op betrouwbaarheid en validiteit, is deze klaar voor gebruik.

Nieuwsgierig naar de testen met cartoons? We hebben alle non-verbale testen van Jobpersonality voor jou op een rij gezet.

TESTEN MET AFBEELDINGEN