Procesmanager worden
 

Procesmanager worden

Procesmanager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
13%
gemiddeld jaarsalaris
€ 51.219,-
vacatures
48
 

Wat doet een procesmanager?

Soms wordt er in vacatures om een procesmanager gevraagd. Maar wat is en doet een procesmanager precies? En wat is het verschil tussen een procesmanager en een projectmanager? Als procesmanager stuur je vooral op efficiency en effectiviteit. Kan het proces goedkoper, sneller en beter? Een procesmanager is vooral bezig met het analyseren van bedrijfsprocessen, maken en bedenken van verbeteringen en deze in de vorm van voorstellen binnen de organisatie verkopen en doorvoeren. In tegenstelling tot een project is een proces nooit af en daarom ben je nooit klaar. Er dienen zich altijd nieuwe kansen en bedreigingen aan waarop je als procesmanager dient te reageren. Dit is ook het grote verschil met een projectmanager. Na een afgerond project begint een projectmanager aan een nieuw uitdaging terwijl een procesmanager constant op zoek is naar verbeteringen van het bedrijfsproces. Procesmanager werken vaak met KPI’s. In het Engels staat deze afkorting voor key performance indicator. KPI’s zijn variabelen om prestaties van ondernemingen en organisaties te analyseren. Op basis van KPI’s kan een procesmanager bepalen of een organisatie(onderdeel) op koers ligt ten opzichte van haar doelstellingen. Als procesmanager moet je dus goed kunnen analyseren en tegelijkertijd initiatiefrijk zijn. In dat opzicht lijkt het werk van een procesmanager erg veel op dat van een consultant. Alleen ben je dan een consultant in dienst van een bedrijf of organisatie en mag je ook je eigen verbeter voorstellen doorvoeren. Wil je procesmanager worden? Een opleiding op het gebeid van economie of bedrijfskunde zal dan zeker van pas komen. Maar door het opdoen van werkervaring en kennis van een bepaalde branche kan je ook over de aantoonbare inzichten gaan beschikken die nodig zij om een succesvolle procesmanager te worden.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken procesmanager

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van procesmanager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is procesmanager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep procesmanager

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een procesmanager bedraagt 13%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een procesmanager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen procesmanager

Procesmanager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor procesmanager.

Vacatures en salarissen procesmanager

Het gemiddeld jaarsalaris van een procesmanager bedraagt € 51.219,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is procesmanager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.