Programmamanager worden
 

Programmamanager worden

Programmamanager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
4%
gemiddeld jaarsalaris
€ 59.016,-
vacatures
51
 

Wat doet een programmamanager?

Als programmamanager geef je leiding aan diverse programma’s of je bent iemand die meerdere projecten beheert. Meestal ben je verantwoordelijk voor het halen van de doelstellingen van het programma. De volgende werkzaamheden kunnen hierbij horen. In hoofdlijnen uitzetten van nieuwe projecten. Nieuwe programma’s inrichten. Adviseren van afdelingshoofden, projectleiders, projectmanagers, adviseurs en andere belanghebbenden. Aansturen van programmateam. Regie voeren en samenwerking met andere organisaties of organisatieonderdelen realiseren. Het woord programmamanager wordt soms los geschreven, als programma manager en in het Engels als programme manager. Andere benamingen voor dit beroep zijn programmacoördinator, programmaleider, programmasecretaris of programmaontwikkelaar. Programmamanagers kom je in veel verschillende branches en sectoren tegen. Zoals in de bouw, bij gemeenten, in het onderwijs, in de IT, filantropie (liefdadigheid), goede doelen en de culturele sector.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van programmamanager bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van programmamanager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is programmamanager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van programmamanager verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een programmamanager bedraagt 4%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een programmamanager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een programmamanager?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 59.016,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een programmamanager met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend programmamanager. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen programmamanager

Programmamanager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor programmamanager.

Vacatures programmamanager

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als programmamanager? Bekijk hieronder de vacatures.


Is programmamanager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.