Projectmanager worden
 

Projectmanager worden

Projectmanager worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
22%
gemiddeld jaarsalaris
€ 54.848,-
vacatures
719
 

Wat doet een projectmanager?

Als projectmanager ben je, zoals de naam al zegt, verantwoordelijk voor het managen van een project. Een project is doorgaans een in tijd en middelen begrensde activiteit om iets te creëren. Bijvoorbeeld het aanleggen van een woonwijk of implementeren van een nieuw IT-systeem. Als projectmanager is het jouw taak om een project te laten slagen. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het plannen, sturen en initiëren van werkzaamheden en leidinggeven aan mensen. Je hebt vaak contact met verschillende belanghebbenden. Denk aan mensen die specialistische en vaak uitvoerende werkzaamheden verrichten, mensen die het project financieren of er de eigenaar van zijn. Maar denk ook aan andere belanghebbenden. Zoals toezichthouders of gebruikers van een op te leveren project. Dat betekent dat je over verschillende competenties moet beschikken. Zoals kunnen communiceren, goed kunnen samenwerken, besluitvaardig zijn en resultaatgericht werken. Maar je moet ook over voldoende inhoudelijke kennis beschikken. Als projectmanager van een IT-project moet je bijvoorbeeld kunnen overleggen met softwareontwikkelaars. Je hoeft niet per se te kunnen programmeren maar je moet wel een idee hebben van de impact van een beslissing op de op te leveren programmatuur. En bij een bouwproject moet je inhoudelijk weer voldoende verstand hebben van andere zaken dan bij een IT-project. Elk project vraagt dus vaak, tot op zekere hoogte, om specifieke inhoudelijke kennis. Waar werk je als projectmanager? Projectmanagers kom je overal tegen. Maar vooral in sectoren met complexe projecten, waar het om grote bedragen gaat en met veel belanghebbenden. Dat zijn vooral projecten in de IT, techniek en bouw.

Naar opleidingen en vacatures

Kenmerken projectmanager

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van projectmanager. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is projectmanager misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Toekomst beroep projectmanager

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een projectmanager bedraagt 22%. Dat betekent dat de kans gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een projectmanager binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen projectmanager

Projectmanager worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor projectmanager.

Vacatures en salarissen projectmanager

Het gemiddeld jaarsalaris van een projectmanager bedraagt € 54.848,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is projectmanager niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken ondernemend & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Projectmanager
 2. Accountant
 3. Recruiter
 4. Commercieel medewerker
 5. Vertegenwoordiger

Wil je weten of deze beroepen bij je passen? Doe dan de gratis beroepentest.