Projectleider worden
 

Projectleider worden

Projectleider worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
7%
gemiddeld jaarsalaris
€ 47.938,-
vacatures
2523
 

Wat doet een projectleider?

Een projectleider is een vrij brede benaming voor iemand die verantwoordelijk is voor bepaalde werkzaamheden die leiden tot een eindproduct. Dat kan iets fysiek zijn maar ook een dienst. De meeste projectleiders zijn werkzaam in de techniek of bouw en heten dan bijvoorbeeld een projectleider bodem of projectleider GWW. Als projectleider ben je eigenlijk een manager die ervoor zorgt dat een project of verschillende projecten gerealiseerd worden. Hiervoor moet je kunnen plannen, aansturen, organiseren, samenwerken en controleren. Daarnaast dien je over een bepaalde inhoudelijke kennis te beschikken. Bij projecten op het gebied van elektrotechniek wordt dus om andere kennis gevraagd dan bij een project op het gebied van infrastructuur of woningbouw. Dat betekent dat er bij vacatures voor projectleiders vaak gevraagd wordt om een opleiding op het gebied van de uit te voeren projecten. Vaak zijn dat technische opleidingen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van projectleider bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van projectleider. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is projectleider misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Realistisch

 • fysiek werk
 • werk waarbij je vuil kan worden
 • machines of apparatuur bedienen
 • in de natuur en/of met dieren werken
 • buiten zijn
 • voertuigen besturen

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van projectleider verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een projectleider bedraagt 7%. Dat betekent dat de kans klein is dat de taken en werkzaamheden van een projectleider binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een projectleider?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 47.938,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een projectleider met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend projectleider. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een projectleider € 48.000. Dat is bruto € 4.000 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.400 per maand en ongeveer € 4.600 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor projectleiders met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen projectleider

Projectleider worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor projectleider.

Vacatures projectleider

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als projectleider? Bekijk hieronder de vacatures.


Is projectleider niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die hoog scoren op de kenmerken realistisch & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Bouwkundig manager
 2. Sales engineer
 3. Procesoperator
 4. Uitvoerder
 5. Kok

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.