Programmeer opleidingen

Keuzehulp voor het vinden van een geschikte programmeer opleiding

Programmeurs hebben de banen voor het uitkiezen. Zeker de programmeurs die kunnen programmeren in een veelgevraagde programmeertaal. Wil je programmeur worden? Overweeg je een carrièreswitch tot programmeur en wil je je laten omscholen? Of heb je al programmeerervaring en wil je een andere taal leren of nog beter worden in je vak? Gebruik dan deze keuzehulp voor het vinden van de programmeer opleiding die bij je past.


Leren programmeren – omscholen tot programmeur

Veel mensen die zich willen laten omscholen tot programmeur weten niet waar ze moeten beginnen. Er zijn veel verschillende programmeertalen. Maar hoe maak je dan de juiste keuze? In plaats van voor een taal te kiezen, kan je beter een keuze maken tussen front-end en back-end talen. En een developer (Engels voor programmeur) die zowel kan programmeren voor de front-end en back-end wordt een full-stack developer genoemd. Via de Winc Academy kan je online vanuit je eigen huis kiezen voor een van deze drie programmeerrichtingen.

 

 

 

 

 

Front-end development

Front-end developers werken boven de motorkap. Hiermee wordt bedoeld dat zij zich vooral bezighouden met dat wat gebruikers zien, ook wel de voorkant (front-end) genoemd. Een front-end programmeur zorgt voor een functioneel, mooi ontwerp met een optimale gebruikerservaring. Met een opleiding front-end development leer je met andere woorden hoe je moderne en functionele websites maakt. Je leert onder andere te werken met HTML, CSS, JavaScript en React. Maandelijks zijn er duizenden nieuwe vacatures voor front-end developers.

Door: Winc Academy
Hoe: Vanuit huis/online
Toelatingseis: Hbo-niveau/geen vooropleiding vereist
Prijs: € 2495

Meer informatie

Back-end development

Als back-end developer werk je aan de 'achterkant’ van een website of applicatie. Deze bestaat uit drie onderdelen: de server, de applicatie en de database. Tijdens deze opleiding leer je hoe deze onderdelen werken en wat je er precies mee kunt doen. Je leert programmeren met Python en werken met databases in SQL. Dit zijn twee fundamentele vaardigheden waar veel vraag naar is in het bedrijfsleven. En ze geven je de basis die je nodig hebt om andere skills zelfstandig aan te leren. Na de opleiding back-end development kan je met een stevige basis aan de slag als veelgevraagd back-end developer.

Door: Winc Academy
Hoe: Vanuit huis/online
Toelatingseis: Hbo-niveau/geen vooropleiding vereist
Prijs: € 2295

Meer informatie

Full-stack development

Als full-stack developer ben je een allrounder. Je kunt moderne, snelle en gebruiksvriendelijke websites ontwikkelen en je werkt aan de software op de server die deze websites ondersteunt. 'De cloud' is voor jou geen mysterie meer. Een opleiding tot full-stack developer geeft je het meest complete begrip van hoe complexe webapplicaties werken. Je leert onder andere omgaan met databases, zelf API’s schrijven en een server inrichten. Full-stack developers zijn zeer gewild. De kas op een vaste en goedbetaalde baan na deze opleiding is dan ook zeer groot.  

Door: Winc Academy
Hoe: Vanuit huis/online
Toelatingseis: Hbo-niveau/geen vooropleiding vereist
Prijs: € 4495

Meer informatie

De meest gevraagde programmeurs

Het blijkt dat de meest gevraagde programmeertalen door de jaren heen vrij stabiel zijn. Het kunnen programmeren in deze talen is dus min of meer een garantie voor een goed betaalde baan. Hieronder zie je de meest gevraagde programmeur beroepen met een link naar passende opleidingen.

1. Java programmeur

Java is wereldwijd de meeste gebruikte programmeertaal. Veel mobiele telefoons draaien op Java, internetbankieren doe je meestal m.b.v. Java en het populaire spel Minecraft is ook in Java geschreven. Ga voor meer informatie naar beroep Java developer.

Java opleidingen (via Springest)

2. Python programmeur

Python is een programmeertaal waarbij de nadruk ligt op leesbare code. Deze taal is daardoor relatief eenvoudig te leren en wordt steeds meer toegepast. Er ontstaat daardoor steeds meer vraag naar Pythons programmeurs. Ga voor meer informatie naar beroep Python developer.

Python opleidingen (via Springest)

3. C-programmeur

De programmeertaal C is relatief oud (begin jaren 70) waardoor er nog steeds veel bedrijven en organisaties zijn die heer mee werken. Daarnaast zijn veel andere programmeertalen voortgekomen uit, beïnvloedt door of deels gebaseerd op deze taal. Zoals C++, Objective-C, Java, C# en PHP.

Opleidingen programmeren in C (via Springest)

4. C++ programmeur

C++ is ooit (in de jaren 80) geschreven als verbetering van het oude en veelgebruikte C. C++ biedt daardoor een aantal verbeteringen en uitbreidingen maar wordt wel gezien als een vrij ingewikkelde taal om te leren. Desalniettemin is de vraag naar C++ programmeurs nog steeds heel hoog.

Opleidingen programmeren in C++ (via Springest)

5. JavaScript programmeur

JavaScript is een andere taal dan Java. JavaScript wordt vooral gebruikt om webpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Juist deze toepassing maakt dat er veel vraag is naar JavaScript ontwikkelaars. Ga voor meer informatie naar beroep JavaScript developer

JavaScript opleidingen (via Springest)

6. C# programmeur

De programmeertaal C# is ontwikkeld door de IT-reus Microsoft en is een tegenhanger van het populaire en veelgebruikte Java. Veel systemen draaien op Microsoft-software waardoor de vraag naar C# programmeurs onverminderd groot is. Ga voor meer informatie naar beroep C# developer.

Opleidingen programmeren in C# (via Springest)

7. PHP Programmeur

PHP wordt gezien als een van de eenvoudigste talen. PHP is zeer populair, makkelijk te leren en er is een brede ondersteuning mogelijk op het internet. PHP wordt vooral gebruikt voor het maken van webapplicaties, zoals blogs, online fora en contentmanagementsystemen. Ga voor meer informatie naar beroep PHP developer.

PHP opleidingen (via Springest)

8. SWIFT Programmeur

SWIFT is een relatief nieuwe taal (2014) en is ontwikkeld door Apple voor haar besturingssystemen. Met SWIFT kun je bijvoorbeeld apps voor op iPhones ontwikkelen. Vanwege de populariteit van Apple is er ook steeds meer vraag naar SWIFT programmeurs. Omdat SWIFT alleen voor iOS (besturingssysteem van Apple) wordt geschreven, worden SWIFT programmeurs vaak ook iOS developers genoemd. 

SWIFT opleidingen (via Springest)

Hbo-opleidingen tot informaticus

Wil je de officiële weg bewandelen? Overweeg dan een hbo-opleiding tot informaticus. Je beschikt dan over een brede basis waarmee je aan de slag kunt in de IT-wereld. Van programmeur tot IT-manager. Na een opleiding informatica kun je je gaan bezighouden met het ontwikkelen, testen en implementeren van software. Maar denk ook aan het analyseren van bedrijfsprocessen en informatiesystemen of het toezicht houden op een stabiel databeheer. Na een opleiding hbo-informatica kun je bij veel organisaties terecht, zoals: IT-bedrijven, banken, overheidsinstellingen, softwarehuizen en verzekeringsmaatschappijen. Een opleiding tot informaticus is voor iedereen toegankelijk. Of je nu net van school komt of halverwege je carrière zit. Bij de meeste opleidingen moet je wel kunnen aantonen dat je minimaal een havo-diploma hebt behaald.

HBO Informatica

 

 

 

Het HBO-programma Informatica biedt de basis die iedere ICT'er nodig heeft. Voor deze opleiding is geen vooropleiding vereist en leer je in korte tijd de belangrijkste kennis en vaardigheden van een ICT’er. Na afronding kun je doorstromen naar de bacheloropleiding Informatica.

Door: LOI
Hoe: Individueel of klassikaal
Waar: Online en diverse locaties in het land
Prijs: € 239 (thuisstudie) / € 349 (klassikaal) per maand

Meer informatie | Studiegids aanvragen

HBO-bachelor Informatica

 

 

 

Carrière maken in de ICT? Kies dan voor de HBO-bachelor Informatica. De propedeuse biedt een brede oriëntatie op het vakgebied. Zo kun je bepalen welke richting bij je past. Pas na de propedeuse maak je een keuze voor een van de hoofdrichtingen: Software Engineering, Bedrijfskundige Informatica of Technische Informatica.

Door: LOI
Hoe: Individueel of klassikaal
Waar: Online en diverse locaties in het land
Prijs: € 179 (thuisstudie) / € 259 (klassikaal) per maand

Meer informatie | Studiegids aanvragen

Programmeer opleidingen op mbo-niveau

Ook op mbo-niveau zijn er genoeg programmeer opleidingen. Deze opleidingen zijn doorgaans minder breed en leiden je op tot programmeer van een bepaalde taal of toepassing, zoals applicatieontwikkelaar.

 

Programmeertaal opleidingen mbo-niveau

 

 

 

Via Springest vind je diverse programmeer opleidingen op mbo-niveau. Je leert dan een veelgevraagde taal als PHP, JavaScript of SWIFT waarna je vrijwel zeker ergens aan de slag kunt.

Toon opleidingen

 

Past het beroep programmeur bij mij?

Twijfel je of het beroep programmeur wel bij je past? Stel je zelf dan de volgende vragen. Ben je iemand die het leuk vindt om te puzzelen, raadsels op te lossen? Ben je onderzoekend ingesteld? Ben je analytisch? Dan beschik je over de juiste persoonlijkheidseigenschappen voor het beroep van programmeur (developer). Volgens het RIASOC-model voor beroepskeuze zijn programmeurs vooral intellectueel en conventioneel. Hiermee wordt bedoeld dat ze naast analytisch ook heel procedureel zijn ingesteld. Wil je weten in welke mate hij over deze kenmerken beschikt? Doe dan de gratis IT beroepentest.

 

IT BEROEPENTEST

 

Mocht het beroep van programmeur niet aansluiten bij je interesses? Niet getreurd. De IT wereld heeft niet alleen behoefte aan programmeurs. In de digitale wereld zijn er veel meer toekomstrijke banen die jou wellicht ook aanspreken. Met de IT beroepentest ontdek je welke dit zijn.