Programmeer opleidingen

Keuzehulp voor het vinden van een geschikte programmeer opleiding

Programmeurs hebben de banen voor het uitkiezen. Zeker de programmeurs die kunnen programmeren in een veelgevraagde programmeertaal. Wil je programmeur worden? Overweeg je een carrièreswitch tot programmeur en wil je je laten omscholen? Of heb je al programmeerervaring en wil je een andere taal leren of nog beter worden in je vak? Gebruik dan deze keuzehulp voor het vinden van de programmeer opleiding die bij je past.

programmeer opleidingen

Leren programmeren – omscholen tot programmeur

Veel mensen die zich willen laten omscholen tot programmeur weten niet waar ze moeten beginnen. Er zijn veel verschillende programmeertalen. Maar hoe maak je dan de juiste keuze? In plaats van voor een taal te kiezen, kan je beter een keuze maken tussen front-end en back-end talen. En een developer (Engels voor programmeur) die zowel kan programmeren voor de front-end en back-end wordt een full-stack developer genoemd.

Front-end development

Front-end developers werken boven de motorkap. Hiermee wordt bedoeld dat zij zich vooral bezighouden met dat wat gebruikers zien, ook wel de voorkant (front-end) genoemd. Een front-end programmeur zorgt voor een functioneel, mooi ontwerp met een optimale gebruikerservaring. Met een opleiding front-end development leer je met andere woorden hoe je moderne en functionele websites maakt. Vaak leer je werken met talen als HTML, CSS, JavaScript en React. Maandelijks zijn er duizenden nieuwe vacatures voor front-end developers.

Front-end development opleidingen (via Springest)

Back-end development

Als back-end developer werk je aan de 'achterkant’ van een website of applicatie. Deze bestaat uit drie onderdelen: de server, de applicatie en de database. Tijdens een opleiding back-end development leer je meestal hoe deze onderdelen werken en wat je er precies mee kunt doen. Je leert bijvoorbeeld programmeren met Python en werken met databases in SQL. Dit zijn twee fundamentele vaardigheden waar veel vraag naar is in het bedrijfsleven. En ze geven je de basis die je nodig hebt om andere skills zelfstandig aan te leren. Na een opleiding back-end development kan je met een stevige basis aan de slag als veelgevraagd back-end developer.

Back-end development opleidingen (via Springest)

Full-stack development

Als full-stack developer ben je een allrounder. Je kunt moderne, snelle en gebruiksvriendelijke websites ontwikkelen en je werkt aan de software op de server die deze websites ondersteunt. 'De cloud' is voor jou geen mysterie meer. Een opleiding tot full-stack developer geeft je het meest complete begrip van hoe complexe webapplicaties werken. Je leert onder andere omgaan met databases, zelf API’s schrijven en een server inrichten. Full-stack developers zijn zeer gewild. De kans op een vaste en goedbetaalde baan na een full-stack development opleiding is dan ook zeer groot.  

Full-stack development opleidingen (via Springest)

 

De meest gevraagde programmeurs

Je kunt je je bij je keuze voor een programmeeropleiding ook laten leiden door de vraag naar een bepaalde programmeertaal. Dit zie je ook terug in het aantal vacatures voor programmeurs die gespecialiseerd zijn in een bepaald taal. Wat zijn met andere woorden de meest gevraagde programmeurs? Bekijk hiervoor de 10 meeste gevraagde programmeur beroepen.

10 meest gevraagde programmeurs

 

Past het beroep programmeur bij mij?

Twijfel je of het beroep programmeur wel bij je past? Stel je zelf dan de volgende vragen. Ben je iemand die het leuk vindt om te puzzelen, raadsels op te lossen? Ben je onderzoekend ingesteld? Ben je analytisch? Dan beschik je over de juiste persoonlijkheidseigenschappen voor het beroep van programmeur (developer). Volgens het RIASOC-model voor beroepskeuze zijn programmeurs vooral intellectueel en conventioneel. Hiermee wordt bedoeld dat ze naast analytisch ook heel procedureel zijn ingesteld. Wil je weten in welke mate jij over deze kenmerken beschikt? Doe dan de gratis IT beroepentest.

En mocht het beroep van programmeur niet aansluiten bij je interesses? Niet getreurd. De IT-wereld heeft niet alleen behoefte aan programmeurs. In de digitale wereld zijn er veel meer toekomstrijke banen die jou wellicht ook aanspreken. Beroepen waarvoor je niet per se hoeft te kunnen programmeren. Ontdek nu wat jij de IT-wereld te bieden hebt.

IT BEROEPENTEST