Programmeer opleidingen

Keuzehulp voor het vinden van een geschikte programmeer opleiding

Programmeurs hebben de banen voor het uitkiezen. Zeker de programmeurs die kunnen programmeren in een veelgevraagde programmeertaal. Wil je programmeur worden? Overweeg je een carrièreswitch tot programmeur en wil je je laten omscholen? Of heb je al programmeerervaring en wil je een andere taal leren of nog beter worden in je vak? Gebruik dan deze keuzehulp voor het vinden van de programmeer opleiding die bij je past.

programmeer opleidingen

Leren programmeren – omscholen tot programmeur

Veel mensen die zich willen laten omscholen tot programmeur weten niet waar ze moeten beginnen. Er zijn veel verschillende programmeertalen. Maar hoe maak je dan de juiste keuze? In plaats van voor een taal te kiezen, kan je beter een keuze maken tussen front-end en back-end talen. En een developer (Engels voor programmeur) die zowel kan programmeren voor de front-end en back-end wordt een full-stack developer genoemd.

Front-end development

Front-end developers werken boven de motorkap. Hiermee wordt bedoeld dat zij zich vooral bezighouden met dat wat gebruikers zien, ook wel de voorkant (front-end) genoemd. Een front-end programmeur zorgt voor een functioneel, mooi ontwerp met een optimale gebruikerservaring. Met een opleiding front-end development leer je met andere woorden hoe je moderne en functionele websites maakt. Vaak leer je werken met talen als HTML, CSS, JavaScript en React. Maandelijks zijn er duizenden nieuwe vacatures voor front-end developers.

Front-end development opleidingen (via Springest)

Back-end development

Als back-end developer werk je aan de 'achterkant’ van een website of applicatie. Deze bestaat uit drie onderdelen: de server, de applicatie en de database. Tijdens een opleiding back-end development leer je meestal hoe deze onderdelen werken en wat je er precies mee kunt doen. Je leert bijvoorbeeld programmeren met Python en werken met databases in SQL. Dit zijn twee fundamentele vaardigheden waar veel vraag naar is in het bedrijfsleven. En ze geven je de basis die je nodig hebt om andere skills zelfstandig aan te leren. Na een opleiding back-end development kan je met een stevige basis aan de slag als veelgevraagd back-end developer.

Back-end development opleidingen (via Springest)

Full-stack development

Als full-stack developer ben je een allrounder. Je kunt moderne, snelle en gebruiksvriendelijke websites ontwikkelen en je werkt aan de software op de server die deze websites ondersteunt. 'De cloud' is voor jou geen mysterie meer. Een opleiding tot full-stack developer geeft je het meest complete begrip van hoe complexe webapplicaties werken. Je leert onder andere omgaan met databases, zelf API’s schrijven en een server inrichten. Full-stack developers zijn zeer gewild. De kans op een vaste en goedbetaalde baan na een full-stack development opleiding is dan ook zeer groot.  

Full-stack development opleidingen (via Springest)

 

De meest gevraagde programmeurs

Je kunt je je bij je keuze voor een programmeeropleiding ook laten leiden door de vraag naar een bepaalde programmeertaal. Dit zie je ook terug in het aantal vacatures voor programmeurs die gespecialiseerd zijn in een bepaald taal. Wat zijn met andere woorden de meest gevraagde programmeurs? Bekijk hiervoor de 10 meeste gevraagde programmeur beroepen.

10 meest gevraagde programmeurs

 

Hbo-opleidingen tot informaticus

Wil je de officiële weg bewandelen? Overweeg dan een hbo-opleiding tot informaticus. Je beschikt dan over een brede basis waarmee je aan de slag kunt in de IT-wereld. Van programmeur tot IT-manager. Na een opleiding informatica kun je je gaan bezighouden met het ontwikkelen, testen en implementeren van software. Maar denk ook aan het analyseren van bedrijfsprocessen en informatiesystemen of het toezicht houden op een stabiel databeheer. Na een opleiding hbo-informatica kun je bij veel organisaties terecht, zoals: IT-bedrijven, banken, overheidsinstellingen, softwarehuizen en verzekeringsmaatschappijen. Een opleiding tot informaticus is voor iedereen toegankelijk. Of je nu net van school komt of halverwege je carrière zit. Bij de meeste opleidingen moet je wel kunnen aantonen dat je minimaal een havo-diploma hebt behaald.

HBO Informatica

 

 

 

Het HBO-programma Informatica biedt de basis die iedere ICT'er nodig heeft. Voor deze opleiding is geen vooropleiding vereist en leer je in korte tijd de belangrijkste kennis en vaardigheden van een ICT’er. Na afronding kun je doorstromen naar de bacheloropleiding Informatica.

Door: LOI
Hoe: Individueel of klassikaal
Waar: Online en diverse locaties in het land
Prijs: € 239 (thuisstudie) / € 349 (klassikaal) per maand

Meer informatie | Studiegids aanvragen

HBO-bachelor Informatica

 

 

 

Carrière maken in de ICT? Kies dan voor de HBO-bachelor Informatica. De propedeuse biedt een brede oriëntatie op het vakgebied. Zo kun je bepalen welke richting bij je past. Pas na de propedeuse maak je een keuze voor een van de hoofdrichtingen: Software Engineering, Bedrijfskundige Informatica of Technische Informatica.

Door: LOI
Hoe: Individueel of klassikaal
Waar: Online en diverse locaties in het land
Prijs: € 179 (thuisstudie) / € 259 (klassikaal) per maand

Meer informatie | Studiegids aanvragen

 

Programmeer opleidingen op mbo-niveau

Ook op mbo-niveau zijn er genoeg programmeer opleidingen. Deze opleidingen zijn doorgaans minder breed en leiden je op tot programmeer van een bepaalde taal of toepassing, zoals applicatieontwikkelaar.

 

Programmeertaal opleidingen mbo-niveau

 

 

 

Via Springest vind je diverse programmeer opleidingen op mbo-niveau. Je leert dan een veelgevraagde taal als PHP, JavaScript of SWIFT waarna je vrijwel zeker ergens aan de slag kunt.

Toon opleidingen

 

Past het beroep programmeur bij mij?

Twijfel je of het beroep programmeur wel bij je past? Stel je zelf dan de volgende vragen. Ben je iemand die het leuk vindt om te puzzelen, raadsels op te lossen? Ben je onderzoekend ingesteld? Ben je analytisch? Dan beschik je over de juiste persoonlijkheidseigenschappen voor het beroep van programmeur (developer). Volgens het RIASOC-model voor beroepskeuze zijn programmeurs vooral intellectueel en conventioneel. Hiermee wordt bedoeld dat ze naast analytisch ook heel procedureel zijn ingesteld. Wil je weten in welke mate jij over deze kenmerken beschikt? Doe dan de gratis IT beroepentest.

En mocht het beroep van programmeur niet aansluiten bij je interesses? Niet getreurd. De IT-wereld heeft niet alleen behoefte aan programmeurs. In de digitale wereld zijn er veel meer toekomstrijke banen die jou wellicht ook aanspreken. Beroepen waarvoor je niet per se hoeft te kunnen programmeren. Ontdek nu wat jij de IT-wereld te bieden hebt.

IT BEROEPENTEST