Programmeer beroepen

De meest gevraagde programmeurs

13 mei 2022
Het blijkt dat de meest gevraagde programmeertalen door de jaren heen vrij stabiel zijn. Het kunnen programmeren in deze talen is dus min of meer een garantie voor een goed betaalde baan. Op basis van het aantal vacatures zie je hieronder 10 populaire programmeur beroepen. In plaats van programmeur wordt in vacatures meestal de Engelstalige benaming developer gebruikt. Wat voor developer zou jij willen worden?

meest gevraagde programmeurs

10 veelgevraagde programmeur beroepen

1. Java programmeur

Java is wereldwijd de meeste gebruikte programmeertaal. Veel mobiele telefoons draaien op Java, internetbankieren doe je meestal m.b.v. Java en het populaire spel Minecraft is ook in Java geschreven. 

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van Java developer.

2. Python programmeur

Python is een programmeertaal waarbij de nadruk ligt op leesbare code. Deze taal is daardoor relatief eenvoudig te leren en wordt steeds meer toegepast. Er ontstaat daardoor steeds meer vraag naar Pythons programmeurs. 

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van Python developer.

3. JavaScript programmeur

JavaScript is een andere taal dan Java. JavaScript wordt vooral gebruikt om webpagina's interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Juist deze toepassing maakt dat er veel vraag is naar JavaScript ontwikkelaars.

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van JavaScript developer

4. C# programmeur

De programmeertaal C# is ontwikkeld door de IT-reus Microsoft en is een tegenhanger van het populaire en veelgebruikte Java. Veel systemen draaien op Microsoft-software waardoor de vraag naar C# programmeurs onverminderd groot is.

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van C# developer.

5. PHP Programmeur

PHP wordt gezien als een van de eenvoudigste talen. PHP is zeer populair, makkelijk te leren en er is een brede ondersteuning mogelijk op het internet. PHP wordt vooral gebruikt voor het maken van webapplicaties, zoals blogs, online fora en contentmanagementsystemen.

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van PHP developer.

6. SWIFT Programmeur

SWIFT is een relatief nieuwe taal (2014) en is ontwikkeld door Apple voor haar besturingssystemen. Met SWIFT kun je bijvoorbeeld apps voor op iPhones ontwikkelen. Vanwege de populariteit van Apple is er ook steeds meer vraag naar SWIFT programmeurs. Omdat SWIFT alleen voor iOS (besturingssysteem van Apple) wordt geschreven, worden SWIFT programmeurs vaak ook iOS developers genoemd. 

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van iOS developer.

7. Back-end developer

De back-end developer is de programmeur die zich bezighoudt met de software waardoor websites kunnen functioneren. Meestal is dit software voor servers. Een back-end developer houdt zich letterlijk bezig met de achterkant van een website en gebruikt daarvoor talen als Java, C#, Python, PHP of SQL.

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van back-end developer.

8. Front-end developer

Een front-end developer houdt zich bezig met de voorkant van een website en gebruikt hiervoor talen als Javascript, html en CSS. Deze software draait in de browser. Een front-end developer is dus eigenlijk een webdesigner die ook kan programmeren.

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van front-end developer.

9. Fullstack developer

Een fullstack developer is een front-end en backend developer ineen. Deze programmeur maakt dus software voor servers (backend) en voor browsers (front-end).

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van fullstack developer.

10. .NET developer

Een .NET developer zorgt er eigenlijk voor dat programma’s die in verschillende talen zijn geschreven met elkaar kunnen communiceren. Gezien de veelheid aan applicaties en programmeertalen een zeer waardevolle programmeercompetentie.

Ga voor meer informatie, vacatures en opleidingen naar het beroep van .NET developer.