Re-integratietesten

Welke testen worden gebruikt bij re-integratie?

Er worden vaak testen gebruikt als mensen in een re-integratietraject zitten. Vooral bij zogenaamde tweede spoortrajecten als mensen op zoek moeten naar ander soort werk. Wat is het doel van de inzet van deze re-integratietesten? Welke testen worden vooral ingezet bij re-integratie? En waarom worden juist deze testen gebruikt voor mensen die moeten re-integreren? 

re-integratietesten

Wat is het doel van testen bij re-integratie?

Als mensen in een re-integratietraject zitten, worden ze geholpen voor het vinden van ander werk bij dezelfde werkgever of een baan bij een nieuwe werkgever. Re-integratie wordt ingezet om een werknemer na langdurige ziekte weer volledig mee te laten draaien in een oude of nieuwe rol. Als dat kan bij dezelfde werkgever heet dat een eerste spoortraject. Maar als dat niet meer mogelijk is bij dezelfde werkgever, wordt er een tweede spoortraject ingezet. 

Als mensen eenmaal in een re-integratietraject zitten, moet het gebruik van testen vooral helpen bij het vinden van ander werk. Op basis van competenties en interesses. Testen worden vooral ingezet bij een tweede spoortraject. Want bij een eerste spoortraject heeft een werknemer vaal al een aardig beeld wat er mogelijk is bij dezelfde werkgever. Als een metselaar bijvoorbeeld op basis van een slechte rug is afgekeurd bij een bouwbedrijf en er zijn geen mogelijkheden voor een andere functie, dan moet deze op zoek naar ander werk. Dan begint het tweede spoortraject. Doel van de testen is dan vooral om te kijken welke beroepen nog meer bij de voormalig metselaar passen.

 

Welke testen worden vooral ingezet bij re-integratie?

Hieronder staan de belangrijkste testen die vaak bij re-integratie worden gebruikt.

 

Beroepskeuzetest

Met een beroepskeuzetest onderzoek je wat iemand leuk vindt, wat voor werk (nog meer) bij zijn of haar interesses past. Op basis hiervan kan je beroepen selecteren die iemand aanspreken.

 

Competentietest

Een competentietest brengt in kaart welke soft skills iemand bezit en in wat voor andere functies deze van pas kunnen komen. Een soft skill als klantvriendelijkheid is bijvoorbeeld in veel verschillende functies erg gewild. Soft skills maken een carrièreswitch vaak makkelijker.

 

Drijfverentest

Een re-integratietraject is een ideaal moment om door middel van een drijfverentest te onderzoeken wat iemand zoekt in zijn of haar werk. Wat wil iemand met werk bereiken en wat voor beroepen passen daarbij?

 

Persoonlijkheidstest

Met een persoonlijkheidstest onderzoek je iemands persoonlijkheidskenmerken en welke kwaliteiten en valkuilen hierbij horen. Hierdoor krijg je een beter beeld van de werkomgeving die hierbij past en welke werksituaties je beter kan vermijden.

 

Ondernemerstest

Een tweede spoortraject kan ook een goed moment zijn om voor het ondernemerschap te kiezen. Dan moet iemand dat wel durven en het financiële risico willen lopen. Met een ondernemerstest onderzoek je wat voor ondernemer iemand is.

 

Ben je re-integratieadviseur en wil je zelf testen afnemen?

Als re-integratieadviseur kan je bovengenoemde testen afnemen via een zakelijk account. Vraag nu een gratis zakelijk account aan en probeer het zelf. Geheel vrijblijvend en je zit nergens aan vast.

 

Wat is het verschil tussen re-integratietesten en loopbaantesten?

Het verschil is vooral de motivatie van diegene die de test maakt. Mensen die op zoek zijn naar loopbaantesten, doen dat vaak op eigen initiatief. Al dan niet met behulp van een loopbaancoach. Ze zijn op zoek naar ander werk, weten niet wat ze willen studeren of hebben geen idee wat voor werk bij hun past. Ze schakelen dan een loopbaancoach in of gaan zelf op zoek naar geschikte loopbaantesten.

Mensen die een re-integratietraject doorlopen, doen dat niet vrijwillig. Alhoewel ze erg gemotiveerd kunnen zijn, is het hun (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid die ervoor zorgt dat ze testen moeten afnemen. Vaak onder begeleiding van een re-integratiecoach of bij een re-integratiebureau. De testen die ze afnemen zijn vaak dezelfde testen die worden gebruikt bij mensen die bijvoorbeeld een vrijwillige carrièreswitch maken. Alleen kiest de re-integratieadviseur of -coach de test voor hen uit en worden de resultaten van de test meestal samen besproken.

 

Andere testen die worden gebruikt bij re-integratie

Naast bovengenoemde testen worden bij re-integratie ook testen afgenomen om te bepalen in welke mate iemand arbeidsongeschikt is. Dit soort testen worden vaak door bedrijfsartsen afgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een test de moet vaststellen in welke mate iemand een burn-out heeft of bepaalde fysieke werkzaamheden nog kan uitvoeren.