Hoe vind ik een mbo-opleiding die bij mij past?

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. De meeste mbo-opleidingen leiden op tot een specifiek beroep. Zoals de opleidingen automonteur, kok of kapper. Om te bepalen welke studie op mbo-niveau het beste bij je past, hoef je dus alleen maar te ontdekken welke beroep op middelbaar niveau jou heel leuk lijkt. Maar hoe bepaal je nu wat je leuk vindt? Hiervoor kan je de mbo-beroepentest doen. Deze test laat zien wat voor beroepen bij jouw interesses en persoonlijkheid passen. Wil je zonder test uitvinden wat jouw ideale mbo-studie is, ontdek dan hieronder hoe je een mbo-studiekeuze maakt.

MBO-BEROEPENTEST

mbo-studie kiezen

Waar moet ik op letten als ik een mbo-studie kies?

Er zijn twee dingen waar je op moet letten als je een mbo-opleiding kiest.

  1. Is het leuk? Spreekt het beroep je aan dat je na een mbo-opleiding kunt gaan doen?
  2. Is het toekomstbestendig? Is het beroep wat bij een mbo-studie hoort gevoelig voor robotisering?

Bij de eerste stap ga je ontdekken wat je leuk vindt om te doen. Dit klinkt als een open deur. Maar toch is het heel belangrijk om te ontdekken wat je graag doet, waar je energie van krijgt. Dit is de basis voor een goede studiekeuze. Als je dingen doet die je leuk vindt, kosten deze activiteiten je minder energie en zal je uiteindelijk ook succesvoller zijn. Tuurlijk, elk beroep, elke baan, brengt werkzaamheden met zich mee die saai of niet leuk zijn. Maar de belangrijkste werkzaamheden van een beroep moet je leuk vinden om te doen. Op ‘Welk beroep past bij mij?’ staan een paar oefeningen waarmee je dit kunt ontdekken.

Als je eenmaal weet wat je leuk vindt moet je kijken naar de toekomstbestendigheid van een beroep. Hiermee wordt bedoeld dat een beroep kansrijk is en over een paar jaar nog bestaat. Ook op middelbaar niveau worden veel beroepen bedreigd door robotisering. Dus als je bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur wilt worden, bestaat het risico dat er over 10 jaar veel minder vraag is naar mensen die vrachtwagens kunnen besturen. Omdat veel vracht dan vervoerd wordt door hypersonische buizen, via drones of onbemande wagens. Wil je weten hoe gevoelig een beroep is voor robotisering? Ga dan naar de beroepenzoeker. Bij elk beroep staat een percentage waarmee wordt aangegeven hoeveel procent van de werkzaamheden door robots overgenomen kunnen gaan worden.

Er zijn echter genoeg beroepen voor middelbaar opgeleiden die niet massaal door robots zullen worden overgenomen en waarvoor momenteel ook genoeg vacatures zijn. Ontdek hieronder 10 veelgevraagde en toekomstbestendige beroepen voor mbo'ers. Per beroep kun je zien hoe groot de kans op robotisering is, wat je ongeveer per jaar kunt verdienen en welke persoonlijkheidskenmerken het beste bij dit beroep passen. Een studiekeuze voor een van deze beroepen is dus een kansrijke studiekeuze. Maar let op, kies alleen voor een studie voor een van deze beroepen als dit beroep jou ook echt aanspreekt.

10 toekomstbestendige mbo-beroepen

 

Vind de mbo-opleidingen die bij jou passen!

Nu weet je dus waar je op moet letten als je een mbo-opleiding gaat kiezen. Je moet het leuk vinden en het moet kansrijk zijn. Een leuke studie zonder werk is zonde. En een studie met werk dat je niet leuk vindt, ga je niet lang volouden wat ook zonde is. Ga dus goed onderzoeken wat je leuk vindt, welk beroep bij je past en welke mbo-studie je hiervoor kunt volgen. Hiervoor kan je de mbo-beroepentest gebruiken. Vervolgens ga je kijken welke mbo-beroepen kansrijk zijn en blijven. Maak desnoods een lijstje met jouw favoriete beroepen. Bij welke van deze mbo-beroepen is de kans het grootst dat deze over 10 tot 20 jaar nog bestaan? Gebruik hiervoor de beroepenzoeker. Kies vervolgens de mbo-opleiding voor jouw favoriete en kansrijke beroep.