Data scientist worden
 

Data scientist worden

Data scientist worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
2%
gemiddeld jaarsalaris
€ 52.050,-
vacatures
22
 

Wat doet een data scientist?

Wil jij data scientist worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor data scientists. Maar wat doet een data scientist eigenlijk? Werken als data scientist betekent dat je algoritmes kunt programmeren om grote hoeveelheden data te kunnen doorspitten en interpreteren. Een data scientist is eigenlijk een programmeur die ook veel verstand heeft van statistiek. Sommige data scientists kunnen wellicht niet (goed) programmeren maar hebben wel genoeg verstand van coderen om te begrijpen hoe je door middel van bijvoorbeeld algoritmes data kunt ontsluiten. Daarnaast is het eigenlijk ook gewenst dat je als data scientist beschikt over communicatieve vaardigheden en een stukje ondernemendheid zodat je op basis van je analyses tot aanbevelingen komt en mensen weet te overtuigen om op basis van jouw analyses bepaalde besluiten te nemen. Doel van je analyses als data scientist is over het algemeen hetzelfde. Het identificeren en benutten van commerciële, operationele en financiële kansen. Een data scientist wordt soms ook wel een datawetenschapper, data-expert of dataspecialist genoemd.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van data scientist bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van data scientist. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is data scientist misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

Ondernemend

 • werkzaamheden initiëren en opstarten
 • mensen aansturen en leiden
 • verantwoordelijkheid nemen en dragen
 • in het bedrijfsleven: werk waarbij je financiële risico’s loopt

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van data scientist verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een data scientist bedraagt 2%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een data scientist binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een data scientist?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 52.050,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een data scientist met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend data scientist. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een data scientist € 47.000. Dat is bruto € 3.900 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 3.300 per maand en ongeveer € 4.500 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor data scientists met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen data scientist

Data scientist worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor data scientist.

Vacatures data scientist

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als data scientist? Bekijk hieronder de vacatures.


Is data scientist niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & ondernemend. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Consultant
 2. Advocaat
 3. Business controller
 4. Online marketeer
 5. Marktonderzoeker

Wil je weten welke ondernemerscompetenties jij hebt? Doe dan de ondernemerstest.