Hoe maak ik een goede studiekeuze?

Waar moet je op letten als je een studiekeuze maakt?

Hoe kies je de juiste studie, hoe weet je wanneer je een goede studie kiest? Eigenlijk zijn er maar twee dingen waar je op moet letten. Kies een studie die aansluit bij jouw interesses. Daarnaast is het ook verstandig rekening te houden met de toekomstbestendigheid van de studie.

1, Kies een studie die je leukt vindt

2. Kies een toekomstbestendige studie

goede studiekeuze maken

Kies een studie die je leuk vindt

Als je op zoek bent naar een passende studie moet je vooral onderzoeken wat je leuk vindt. Zeker als je jong bent. Dan hoef je nog niet te kijken naar je competenties. Het idee van een studie is nu juist dat je bepaalde competenties gaat leren. Maar voor veel aankomend studenten is het lastig om te bepalen wat ze willen studeren of later willen worden.

De kans dat je een studie leuk vindt, is het grootst als deze aansluit bij jouw interesses en persoonlijkheid. Mensen die van nature heel sociaal zijn en graag anderen helpen, kiezen waarschijnlijk een andere studie dan mensen die van denksporten houden en meer op zichzelf zijn. Met behulp van de studiekeuzetest kan je ontdekken welke studies bij jouw persoonlijkheid passen.

STUDIEKEUZETEST

 

Kies een toekomstbestendige studie

Als gevolg van robotisering zullen steeds meer banen verdwijnen. Zelfs banen waar nu nog veel vraag is naar personeel. Bij het kiezen van een studie is het daarom verstandig rekening te houden met de toekomstbestendigheid van het werk dat je na een studie kunt gaan doen.

Maar hoe kies je een kansrijke studie? Gelukkig zijn er genoeg gegevens die je daarbij kunnen helpen. En de kans is erg groot dat er genoeg alternatieven zijn voor die ene leuke studie die opleidt tot werk dat gaat verdwijnen.

KANSRIJKE STUDIES

 

Opleiding op mbo-niveau kiezen

Voor het kiezen van opleidingen op middelbaar niveau geldt hetzelfde als voor een studiekeuze op hbo- en wo-niveau. Kies een opleiding waarmee je wordt opgeleid voor een kansrijk beroep dat je leuk vindt. Meer info hierover vind je op Hoe vind ik een mbo-opleiding die bij mij past?