Oorzaken van een carrièreswitch

5 redenen om ander werk te zoeken

Soms moet je van baan veranderen en soms is het verstandig om van baan te veranderen. De ene carrièreswitch is de andere niet. Hieronder staan de vijf belangrijkste redenen voor het zoeken naar ander werk. Welke situatie is het meest op jou van toepassing? Moet je een radicale carrièreswitch maken of ben je ‘slechts’ toe aan nieuwe werkomgeving?

oorzaken carriereswitch

1. Werk past niet bij mij

Veel mensen rollen na hun studie in een baan en komen er dan pas achter dat het werk dat ze doen eigenlijk niet bij hun past. Of mensen kiezen om de verkeerde redenen voor een baan of het werk is toch heel anders dan werd voorgespiegeld. Gevolg van deze mismatch is dat het werk steeds meer energie gaat kosten en dat je zelfs kans loopt op een burn-out. Dan wordt het hoog tijd om ander werk te zoeken wat wel bij je past. Ontdek welke werkwaarden jij nu belangrijk vindt met de gratis drijfverentest.

BEROEPSKEUZETEST

 

2. Ik heb een slechte manager

Managers zijn voor veel mensen een reden om uit te kijken naar ander werk. Uit onderzoek van Intermediair blijkt bijvoorbeeld dat een kwart van de hoogopgeleide werkzoekenden een andere baan zoekt vanwege de leidinggevende. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de ArboUnie dat veel werknemers overspannen raken als gevolg van slecht management. Als je een incompetente baas hebt, is het soms beter om voor je eigen welzijn te vertrekken en ander werk te zoeken. Vind je je werk inhoudelijk leuk en is alleen je baas het probleem, dan hoef je alleen maar een vergelijkbare baan bij een andere werkgever te zoeken.

 

3. Mijn bedrijf is failliet

Het kan natuurlijk voor komen dat het bedrijf waar je werkt failliet gaat. Of je functie houdt op te bestaan wegens tegenvallende resultaten. Ligt dit aan het bedrijf zelf? Dan kun je op basis van je werkervaring zoeken naar een soortgelijke baan. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je in de verkeerde bedrijfstak werkzaam bent. Zoals bij de coronacrisis. Dan word je op korte termijn gedwongen een radicale carrièreswitch te maken. Maar hoe doe je dat? Lees hiervoor de 8 tips voor het maken van een carrièreswitch of lees een inspirerend boek over het maken van carrièreswitch.

 

4. Ik vind andere dingen belangrijk

Als je steeds vaker het gevoel hebt dat je in vergelijking met je collega’s anderen dingen belangrijk vindt, is de kans groot dat je werkwaarden zijn veranderd. Werkwaarden zijn een ander woord voor drijfveren. Denk bijvoorbeeld aan zaken als status, veel geld verdienen, de beste zijn, hard werken of iets voor de samenleving kunnen betekenen. Gedurende je carrière kunnen deze werkwaarden behoorlijk veranderen. Veel jongeren zijn nog niet bezig met iets als financiële zekerheid, maar op een gegeven moment gaat dit voor veel mensen meespelen in de keuze voor een baan. Dit geldt ook voor een werkwaarde als een goede afstemming tussen privé en werk. Kortom, veranderende werkwaarden kunnen ervoor zorgen dat het tijd is om van baan te veranderen. Ontdek welke werkwaarden jij nu belangrijk vindt met de gratis drijfverentest.

DRIJFVERENTEST

 

5. Mijn baan verdwijnt door robotisering

Het blijkt dat steeds meer banen verdwijnen als gevolg van robotisering. Als je een baan hebt die een groot risico loopt, is het zaak om vroegtijdig actie te ondernemen en je te oriënteren op een volgende stap in je carrière. Via de beroepenzoeker kun je zien of jouw beroep bedreigd wordt door robots. Mocht jouw werk een risico lopen op robotisering, overweeg dan om op termijn te switchen van carrière.

BEROEPENZOEKER