Carrièreswitch

Hoe maak ik een carrièreswitch?

14 maart 2018, update 22 oktober 2018 
In 2017 wisselden bijna een miljoen mensen van beroep. Ga jij met tegenzin naar je werk of houdt jouw beroep op te bestaan? Dan wordt het wellicht tijd voor een carrièreswitch. Maar een carrièreswitch vraagt ook moed, zelfinzicht en doorzettingsvermogen. Dat maakt een carrièreswitch vaak extra uitdagend. Een succesvolle carrièreswitch kun je echter op verschillende manieren bereiken en is voor iedereen mogelijk, ook op latere leeftijd. Ontdek nu op welke manieren je van carrière kunt switchen en waarom je soms van baan moet veranderen.

carrièreswitch

7 tips voor het maken van een carrièreswitch

1. Durf te dromen

Dit is wellicht het moeilijkste en ook het leukste van een carrièreswitch. Bij een carrièreswitch maak je eigenlijk een beroepskeuze. Wat word je nieuwe uitdaging, wat wil je worden? Wat is jouw droom? Probeer groot te denken en wees niet bescheiden. Wat spreekt je aan in een droomberoep? Een beroepskeuzetest kan je hierbij helpen. De uitslag van de test laat je zien waarom bepaalde beroepen je aanspreken waardoor je een betere keuze kunt maken. Pas als je weet wat belangrijk voor je is, kan je later in je werk tevreden en succesvol zijn.

BEROEPSKEUZETEST

2. Neem een loopbaancoach in de arm

Neem een coach in de arm. Hier hangt wel een prijskaartje aan, maar de kans op succes is wel groot. Een loopbaancoach heeft een groot aantal voordelen. Een coach biedt structuur en houvast. Een goede coach met ervaring kan je daarnaast helpen je talenten te ontdekken en zo je droom te laten uitkomen. Tot slot beschikt een coach vaak over een netwerk die hij of zij kan gebruiken om je ergens te introduceren. Ben je op zoek naar een coach? Laat het ons weten en we brengen je graag in contact met iemand die bij je past. Of bekijk het overzicht met coaches op LoopbaanLinks.nl.

3. Volg een nieuwe studie

Het idee achter een carrièreswitch is dat je iets anders gaat doen. Uiteraard neem je ervaring mee uit je vorige werk. Maar je gaat ook iets nieuws doen. De manier om je hierop voor te bereiden, is het volgen van een nieuwe studie. Dankzij het internet zijn er steeds meer opleidingen en studies die je gedeeltelijk of geheel vanuit huis kunt volgen. Daarnaast zij er steeds meer studies die je omscholen tot een kansrijk beroep. Denk hierbij aan studies die je opleiden tot bijvoorbeeld programmeur, verpleegkundige, docent in het voortgezet onderwijs, online marketeer, operator of loodgieter. Bij sommige studies geven ze zelfs een baangarantie of krijg je een subsidie.

4. Begin voor jezelf

Als je moet switchen van baan is dit wellicht de kans om voor jezelf te beginnen. Heb je een bepaalde competentie of vaardigheid in huis die geld waard is, dan kun je jezelf laten inhuren als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Maar je kunt ook de sprong wagen en zelfstandig ondernemer worden. Bij deze laatste optie kan het wel even duren voordat je geld gaat verdienen. Zou je het liefst vanuit huis werken? Bekijk de top 30 ideale thuiswerk beroepen. Wellicht zit hier een beroep bij dat bij je past.

5. Gebruik je netwerk

Onderschat je netwerk niet. Via kennissen, vrienden en familie kun je in contact komen met mensen die een baan hebben die jou aanspreekt. Mensen vinden het altijd fijn om op hun ervaring aangesproken te worden en geven graag gratis adviezen. Wellicht hebben ze nog waardevolle tips voor je. Dit is wel een intensieve methode. Probeer bijvoorbeeld twee afspraken per week te maken en vraag bij elke afspraak of ze nog iemand anders kennen met wie je zou kunnen afspreken. Op deze wijze ontmoet je nieuwe mensen en vergroot je je netwerk en daarmee je kansen.

6. Pas je profiel op LinkedIn aan

LinkedIn is eigenlijk een online visitekaartje met curriculum vitae (CV). Heb je nog geen LinkedIn? Zorg er dan voor dat je een LinkedIn profiel krijgt. En heb je al een profiel op LinkedIn? Pas deze dan aan. Toon ervaringen die passen bij je te maken carrièreswitch. Vraag om aanbevelingen van (oud) collega’s die je carrièreswitch ondersteunen. Het kan ook lonen om een CV bij vacaturebanken achter te laten. Veel recruiters zoeken via deze vacaturesites naar nieuw personeel. Een persoonlijk, fris en mooi CV kun je bijvoorbeeld via CV.nl maken.

7. Doe iets

Het is wellicht een open deur. Maar doe iets, maak een begin. Hierbij is het wel verstandig om stapsgewijs te handelen. Ga niet impulsief te werk. Dan kom je vaak bedrogen uit. Het gaat er vooral om dat je vooraf weet waar je gelukkig van wordt. Dat is de eerste stap en de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden. Als je dat weet, dan is het tijd voor de tweede stap en kun je actie ondernemen. Als je nog een baan hebt, hoef je deze natuurlijk niet meteen op te zeggen. Maar je kunt wel al vast een cursus beginnen of proeftraining volgen. En wil je voor jezelf beginnen? Je hoeft niet eerst een BV op te richten of een businessplan te schrijven. Begin klein, kijk of je er energie en ideeën van krijgt. En als het niet bevalt of mislukt, begin dan met iets anders. Alleen door iets te doen kun je succes afdwingen en ervoor zorgen dat je uiteindelijk werk doet waar je happy van wordt.

beroepswissel

Steeds meer mensen wisselen van beroep

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat steeds meer mensen een ander vak kiezen. In 2017 gingen 937.000 mensen iets anders doen. Bijna een derde van de beroepswisselaars was jonger dan 25 jaar. Bij hen gaat het deels om mensen die van bijbaan wisselden. Bij mensen ouder dan 25 koos twee derde voor een beroep in een andere beroepsklasse. Een echte carrièreswitch dus. Deze switches naar een andere baan in een andere beroepsklasse werden het vaakst gemaakt bij mensen die werkzaam waren in de dienstverlenende sector. Denk aan mensen die werkzaam waren bij banken en verzekeraars en totaal iets anders zijn gaan doen. De rest (een derde) kreeg een andere baan in dezelfde beroepsklasse. Het gaat dan bijvoorbeeld om verpleegkundigen die verder gaan als physician assistant (gespecialiseerd verpleegkundige).

Bij een krappe arbeidsmarkt kun je het beste van baan wisselen

Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV schetst in de Telegraaf dat in 2018 meer dan de helft van de WW’ers (mensen met een werkloosheidsuitkering) aan de slag gaan in een totaal andere sector en soms ook in een volstrekt ’vreemde’ werkkring belanden. In het Brabants Dagblad stond bijvoorbeeld een video van iemand die een switch maakte van private banker naar vrachtwagenchauffeur. Er zijn nog meer voorbeelden van bankmedewerkers die totaal iets anders zijn gaan doen. Zoals skileraar in Oostenrijk of begeleider van gehandicapten. Natuurlijk helpt de krappe arbeidsmarkt daarbij. Bij een ruime arbeidsmarkt zullen werkgevers eerst zoeken naar werknemers die voldoen aan alle eisen en verlangen ze minimaal relevante werkerving. Wat inhoudt dat iemand hetzelfde beroep heeft uitgeoefend. Waardoor starters en carrièreswitchers bij voorbaat kansloos zijn. Omdat er nu een groot tekort is aan personeel ontstaat er veel meer mobiliteit en is het makkelijker om van baan te wisselen. Een voorbeeld. Vanwege het grote tekort aan vrachtwagenchauffeurs kun je nu bijna zonder risico een opleiding volgen om een groot rijbewijs te halen waarna je vrijwel zeker aan de slag kunt. Dat biedt natuurlijk kansen voor mensen die heel iets anders willen of moeten gaan doen. Wil je een switch maken? Kijk dan of er beroepen zijn die je aanspreken en waar het tekort aan personeel erg groot is. Dit moeten dan wel beroepen zijn die qua opleiding binnen handbereik zijn. Op latere leeftijd omscholen tot cardioloog is geen begaanbare weg, maar je kunt bijvoorbeeld wel denken aan een opleiding tot bijvoorbeeld loodgieter, leraar of programmeur. Ben je benieuwd naar (nog meer) kansrijke omscholingstrajecten? Ga dan naar het overzicht met kansrijke opleidingen.

KANSRIJKE OPLEIDINGEN

 

Oorzaken van een carrièreswitch

Soms moet je van baan veranderen en soms is het verstandig om van baan te veranderen. De ene carrièreswitch is de andere niet. Hieronder staan de belangrijkste redenen voor het zoeken naar ander werk. Welke situatie is het meest op jou van toepassing? Moet je een radicale carrièreswitch maken of ben je ‘slechts’ toe aan nieuwe werkomgeving?

1. Werk past niet bij mij

Veel mensen rollen na hun studie in een baan en komen er dan pas achter dat het werk dat ze doen eigenlijk niet bij hun past. Of mensen kiezen om de verkeerde redenen voor een baan of het werk is toch heel anders dan werd voorgespiegeld. Gevolg van deze mismatch is dat het werk steeds meer energie gaat kosten en dat je zelfs kans loopt op een burn-out. Dan wordt het hoog tijd om ander werk te zoeken wat wel bij je past.

2. Ik heb een slechte manager

Uit een onderzoek van carrièresite Monsterboard blijkt dat twee derde (64 procent) van de Nederlanders niet te spreken is over zijn manager. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de ArboUnie dat veel werknemers overspannen raken als gevolg van slecht management. Als je een incompetente baas hebt, is het soms beter om te vertrekken en ander werk te zoeken. Vind je je werk inhoudelijk leuk en is alleen je baas het probleem, dan hoef je alleen maar een vergelijkbare baan bij een andere werkgever te zoeken.

3. Mijn bedrijf is failliet

Het kan natuurlijk voor komen dat het bedrijf waar je werkt failliet gaat. Of je functie houdt op te bestaan wegens tegenvallende resultaten. Onderzoek dan eerst of je in een bedrijfstak zit die het zwaar heeft, bijvoorbeeld als gevolg van een wereldwijde trend of door robotisering. Dan word je gedwongen een radicale carrièreswitch te maken. Anders kun je op basis van je werkervaring zoeken naar een soortgelijke baan.

4. Ik vind andere dingen belangrijk

Als je steeds vaker het gevoel hebt dat je in vergelijking met je collega’s anderen dingen belangrijk vindt, is de kans groot dat je werkwaarden zijn veranderd. Werkwaarden zijn een ander woord voor drijfveren. Denk bijvoorbeeld aan zaken als status, veel geld verdienen, de beste zijn, hard werken of iets voor de samenleving kunnen betekenen. Gedurende je carrière kunnen deze werkwaarden behoorlijk veranderen. Veel jongeren zijn nog niet bezig met iets als financiële zekerheid, maar op een gegeven moment gaat dit voor veel mensen meespelen in de keuze voor een baan. Dit geldt ook voor een werkwaarde als een goede afstemming tussen privé en werk. Kortom, veranderende werkwaarden kunnen ervoor zorgen dat het tijd is om van baan te veranderen.

5. Mijn baan verdwijnt door robotisering

Het blijkt dat steeds meer banen verdwijnen als gevolg van robotisering. Als je een baan hebt die een groot risico loopt, is het zaak om vroegtijdig actie te ondernemen en je te oriënteren op een volgende stap in je carrière. Via de beroepenzoeker kun je zien of jouw beroep bedreigd wordt door robots. Mocht jouw werk een risico lopen op robotisering, overweeg dan om op termijn te switchen van carrière.

BEROEPENZOEKER