Carrièreswitch

Hoe maak ik een carrièreswitch?

Update 9 oktober 2023 
Ga jij met tegenzin naar je werk of houdt jouw beroep op te bestaan? Dan wordt het wellicht tijd voor een carrièreswitch. Maar een carrièreswitch vraagt ook moed, zelfinzicht en doorzettingsvermogen. Dat maakt een carrièreswitch vaak extra uitdagend. Een succesvolle carrièreswitch kun je echter op verschillende manieren bereiken en is voor iedereen mogelijk, ook op latere leeftijd. Ontdek nu op welke manieren je van carrière kunt switchen en waarom je soms van baan moet veranderen.

carrièreswitch

8 tips voor het maken van een carrièreswitch

1. Durf te dromen

Dit is wellicht het moeilijkste en ook het leukste van een carrièreswitch. Bij een carrièreswitch maak je eigenlijk een beroepskeuze. Wat word je nieuwe uitdaging, wat wil je worden? Wat is jouw droom? Probeer groot te denken en wees niet bescheiden. Wat spreekt je aan in een droomberoep? Een beroepskeuzetest kan je hierbij helpen. De uitslag van de test laat je zien waarom bepaalde beroepen je aanspreken waardoor je een betere keuze kunt maken. Pas als je weet wat belangrijk voor je is, kan je later in je werk tevreden en succesvol zijn.

BEROEPSKEUZETEST

 

2. Volg een loopbaantraining of neem een loopbaanadviseur

Huur een loopbaanadviseur in. Hier hangt wel een prijskaartje aan, maar de kans op succes is wel groot. Een loopbaanadviseur of -coach heeft een groot aantal voordelen. Een coach biedt structuur en houvast. Een goede loopbaanadviseur met ervaring kan je daarnaast helpen je talenten te ontdekken en zo je droom te laten uitkomen. Tot slot beschikt een loopbaanadviseur vaak over een netwerk die hij of zij kan gebruiken om je ergens te introduceren. Ben je op zoek naar een loopbaanadviseur? Bekijk dan het overzicht met loopbaanadviseurs. Is een loopbaanadviseur voor jou een stap te ver? Overweeg dan een loopbaantraining. Ook deze bieden houvast en structuur. De keuze is daarbij vrij groot en veel online loopbaantrainingen zijn ok nog eens heel betaalbaar.

LOOPBAANTRAININGEN

 

3. Maak gebruik van je soft skills

Iedereen bezit soft skills. Ook wel zachte vaardigheden of competenties genoemd. Soft skills zijn niet vakspecifiek vaardigheden die je in verschillende functies nodig hebt. Zoals kunnen samenwerken, luisteren, dingen bedenken, origineel zijn, klantvriendelijkheid. Soft skills zijn de brug naar een ander functie. Kijk bij een carrière switch dus vooral naar je soft skills en bedenk dan welke functies hier nog meer bij passen. Werkte je bijvoorbeeld in de horeca? Dan hou je waarschijnlijk van aanpakken, kan je niet stilzitten en ben je klantgericht. Dit zijn veelgevraagde soft skills in de zorg. Door op deze manier naar jezelf te kijken ontdek je welke competenties je bezit die ook in andere functies belangrijk zijn. Wil je weten welke veelgevraagde soft skills jij bezit? Doe dan de competentietest.

COMPETENTIETEST

 

4. Ontwikkel je hard skills, volg een nieuwe studie

Het idee achter een carrièreswitch is dat je iets anders gaat doen. Uiteraard neem je ervaring mee uit je vorige werk en bezit je bepaalde je soft skills. Maar je gaat ook iets nieuws doen waarbij je vaak ook over vakspecifieke vaardigheden dient te beschikken. Dit worden de hard skills genoemd. De manier om je hierop voor te bereiden, is het volgen van een nieuwe studie. Dit wordt ook wel omscholing genoemd. Dankzij het internet zijn er steeds meer opleidingen en studies die je gedeeltelijk of geheel vanuit huis kunt volgen. Daarnaast zij er steeds meer studies die je omscholen tot een kansrijk beroep. Denk hierbij aan studies die je opleiden tot bijvoorbeeld programmeur, verpleegkundige, docent in het voortgezet onderwijs, online marketeer, operator of loodgieter. Bij sommige studies geven ze zelfs een baangarantie of krijg je een subsidie.

 

5. Begin voor jezelf

Als je moet switchen van baan is dit wellicht de kans om voor jezelf te beginnen. Heb je een bepaalde competentie of vaardigheid in huis die geld waard is, dan kun je jezelf laten inhuren als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Maar je kunt ook de sprong wagen en zelfstandig ondernemer worden. Bij deze laatste optie kan het wel even duren voordat je geld gaat verdienen. Zou je het liefst vanuit huis werken? Bekijk de top 30 ideale thuiswerk beroepen. Wellicht zit hier een beroep bij dat bij je past.

 

6. Gebruik je netwerk

Onderschat je netwerk niet. Via kennissen, vrienden en familie kun je in contact komen met mensen die een baan hebben die jou aanspreekt. Mensen vinden het altijd fijn om op hun ervaring aangesproken te worden en geven graag gratis adviezen. Wellicht hebben ze nog waardevolle tips voor je. Dit is wel een intensieve methode. Probeer bijvoorbeeld twee afspraken per week te maken en vraag bij elke afspraak of ze nog iemand anders kennen met wie je zou kunnen afspreken. Op deze wijze ontmoet je nieuwe mensen en vergroot je je netwerk en daarmee je kansen.

 

7. Pas je profiel op LinkedIn aan

LinkedIn is eigenlijk een online visitekaartje met curriculum vitae (CV). Heb je nog geen LinkedIn? Zorg er dan voor dat je een LinkedIn profiel krijgt. En heb je al een profiel op LinkedIn? Pas deze dan aan. Toon ervaringen die passen bij je te maken carrièreswitch. Vraag om aanbevelingen van (oud) collega’s die je carrièreswitch ondersteunen. Het kan ook lonen om een CV bij vacaturebanken achter te laten. Veel recruiters zoeken via deze vacaturesites naar nieuw personeel. Maar hoe maak je een mooi en goed CV? Een goed CV heeft een passende inhoud en vormgeving. Hoe je dit doet en waar je op moet letten kan je vinden op CV maken. Na het lezen van dit artikel is een goed CV zo geregeld.

CV maken

 

8. Doe iets

Het is wellicht een open deur. Maar doe iets, maak een begin. Hierbij is het wel verstandig om stapsgewijs te handelen. Ga niet impulsief te werk. Dan kom je vaak bedrogen uit. Het gaat er vooral om dat je vooraf weet waar je gelukkig van wordt. Dat is de eerste stap en de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden. Als je dat weet, dan is het tijd voor de tweede stap en kun je actie ondernemen. Als je nog een baan hebt, hoef je deze natuurlijk niet meteen op te zeggen. Maar je kunt wel al vast een cursus beginnen of proeftraining volgen. En wil je voor jezelf beginnen? Je hoeft niet eerst een BV op te richten of een businessplan te schrijven. Begin klein, kijk of je er energie en ideeën van krijgt. En als het niet bevalt of mislukt, begin dan met iets anders. Alleen door iets te doen kun je succes afdwingen en ervoor zorgen dat je uiteindelijk werk doet waar je happy van wordt. Weet je niet waar je moet beginnen? Ga dan naar het overzicht met loopbaantools. Wellicht dat er een training, test of andere tool is die je kan helpen of inspireren. Of lees een boek over het maken van en carrièreswitch. Ga hiervoor naar het overzichtsartikel met de beste carrièreswitch & loopbaan boeken. Wellicht zit er net dat boek bij dat jou kan inspireren en helpen.

LOOPBAANTOOLS

wisselen van beroep

Veel mensen wisselen van beroep

Er zijn vijf oorzaken voor het maken van een carrièreswitch. Dat kan bijvoorbeeld uit noodzaak zijn (bedrijf gaat failliet) of om persoonlijke redenen. Uit onderzoek van het CBS blijkt bovendien dat behoorlijk veel mensen een ander vak kiezen. In 2017 gingen bijvoorbeeld 937.000 mensen iets anders doen. Bijna een derde van de beroepswisselaars was jonger dan 25 jaar. Bij hen gaat het deels om mensen die van bijbaan wisselden. Bij mensen ouder dan 25 koos twee derde voor een beroep in een andere beroepsklasse. Een echte carrièreswitch dus. Deze switches naar een andere baan in een andere beroepsklasse werden het vaakst gemaakt bij mensen die werkzaam waren in de dienstverlenende sector. Denk aan mensen die werkzaam waren bij banken en verzekeraars en totaal iets anders zijn gaan doen. De rest (een derde) kreeg een andere baan in dezelfde beroepsklasse. Het gaat dan bijvoorbeeld om verpleegkundigen die verder gaan als physician assistant (gespecialiseerd verpleegkundige).

Wanneer kun je het beste van baan wisselen?

Je zou denken dat je het beste van baan kunt wisselen bij een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen dan moeilijk aan personeel komen en gaan dan noodgedwongen op zoek naar kandidaten die minder werkervaring hebben of in hun ogen niet de ideale opleiding hebben genoten. Maar ook bij een ruime arbeidsmarkt of een economische crisis zijn er vaak genoeg kansen. In de coronacrisis was er bijvoorbeeld veel vraag naar leraren, verpleegkundigen, programmeurs, servicemonteurs en loodgieters. En toen de coronacrisis voorbij was, nam de vraag naar koks en horecapersoneel weer toe. Dus crisis of niet, er zijn altijd wel kansrijke beroepen. Bij een carrièreswitch kun je dan ook beter niet wachten op het juiste moment, qua arbeidsmarkt. Ga vooral van jezelf uit. Bij gunstige omstandigheden heb je meer keus. Als de werkloosheid toeneemt, zijn er wellicht minder kansen, maar wie goed zoekt en zijn of haar best doet, zal altijd een mogelijkheid vinden voor het maken van een carrièreswitch. Kijk bijvoorbeeld of er beroepen zijn die je aanspreken en waar het tekort aan personeel erg groot is. Dit moeten dan wel beroepen zijn die qua opleiding binnen handbereik zijn. Op latere leeftijd omscholen tot cardioloog is niet realistisch, maar je kunt bijvoorbeeld wel denken aan een opleiding tot bijvoorbeeld verzorgende. Ben je benieuwd naar (nog meer) kansrijke omscholingstrajecten? Ga dan naar het overzicht met kansrijke opleidingen.

KANSRIJKE OPLEIDINGEN