Praktijkondersteuner worden
 

Praktijkondersteuner worden

Praktijkondersteuner worden
opleidingsniveau
hbo
kans op robotisering
14%
gemiddeld jaarsalaris
€ 61.461,-
vacatures
64
 

Wat doet een praktijkondersteuner?

Wil jij praktijkondersteuner worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor praktijkondersteuners. Maar wat doet een praktijkondersteuner eigenlijk? Werken als praktijkondersteuner betekent dat je vooral huisartsen ondersteunt door het overnemen van medische zorgtaken. Als praktijkondersteuner verleen je medisch-inhoudelijke zorg die door de huisarts gedelegeerd is. Je werkzaamheden bestaan over het algemeen uit het organiseren en coördineren van preventieve en gestructureerde zorg voor patiënten met een chronische aandoening. Denk hierbij vooral aan diabetes, COPD, CVRM en astma. Als praktijkondersteuner werk je voornamelijk in huisartspraktijken en werk je veel samen met huisartsen en doktersassistenten

Naar opleidingen en vacatures

Wat is er leuk aan het werk van een praktijkondersteuner?

Femke: ”Het leukste van mijn werk is dat dit het mogelijk maakt om langdurig persoonlijk contact met patiënten te hebben waarbij je zelf de benodigde consultatietijd hiervoor kunt bepalen. Prettig is ook zelfstandigheid en het tegelijkertijd werken in een klein team in de huisartsenpraktijk”

Past het beroep van praktijkondersteuner bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van praktijkondersteuner. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is praktijkondersteuner misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van praktijkondersteuner verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een praktijkondersteuner bedraagt 14%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een praktijkondersteuner binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een praktijkondersteuner?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 61.461,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een praktijkondersteuner met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend praktijkondersteuner. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Opleidingen en cursussen praktijkondersteuner

Praktijkondersteuner worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor praktijkondersteuner.


Is praktijkondersteuner niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Matschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.