Doktersassistent worden
 

Doktersassistent worden

Doktersassistent worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
14%
gemiddeld jaarsalaris
€ 43.470,-
vacatures
70
 

Wat doet een doktersassistent?

Wil jij doktersassistent worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor doktersassistenten. Maar wat doet een doktersassistent eigenlijk? Een doktersassistent is het eerste aanspreekpunt voor patiënten, beantwoordt veel vragen, bepaalt de urgentie van afspraken, stelt patiënten gerust, voert eenvoudige en veelvoorkomende medische handelingen zelfstandig uit, assisteert de arts bij sommige medische handelingen, verzorgt de administratie van bijvoorbeeld medicijnen en doorverwijzingen. Zonder doktersassistent kan de huisarts of medisch specialist zijn/haar werk niet naar behoren uitoefen. Bij een huisarts wordt de assistent ook wel een huisartsassistent genoemd. In steeds meer huisartspraktijken werkt tegenwoordig ook een praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner is HBO opgeleid en verricht meer medische zorgtaken dan een doktersassistent. Vooral in het helpen van patiënten met chronische aandoeningen zoals bij astma en diabetes. Terwijl de doktersassistent vooral medisch technische handelingen uitvoert. Zoals wratten aanstippen, oren uitspuiten, griepprikken zetten, hechtingen verwijderen en urinemonsters beoordelen.

Hoe word ik een doktersassistent?

Wil je doktersassistent worden? Er zijn genoeg opleidingen voor dit zorgberoep. Het is een opleiding op mbo-niveau die je bij diverse opleiders kunt volgen. Ook als je een carrièreswitch wilt maken, kan je besluiten op latere leeftijd een opleiding tot doktersassistent volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van doktersassistent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van doktersassistent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is doktersassistent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van doktersassistent verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een doktersassistent bedraagt 14%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een doktersassistent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een doktersassistent?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 43.470,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een doktersassistent met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend doktersassistent. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Wat is het aangeboden salaris van een doktersassistent over een langere periode? Als je kijkt naar de vacatures van nu en die van een maand tot een jaar geleden, dan is het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een doktersassistent € 31.000. Dat is afgerond bruto € 2.600 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 2.200 per maand en ongeveer € 3.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor doktersassistenten met veel werkervaring.Opleidingen en cursussen doktersassistent

Doktersassistent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor doktersassistent.

Vacatures doktersassistent

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als doktersassistent? Bekijk hieronder de vacatures.


Is doktersassistent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Maatschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.