Doktersassistent worden
 

Doktersassistent worden

Doktersassistent worden
opleidingsniveau
mbo
kans op robotisering
14%
gemiddeld jaarsalaris
€ 35.497,-
vacatures
132
 

Wat doet een doktersassistent?

Wil jij doktersassistent worden? Hieronder zie je welke opleidingen je voor dit beroep kunt volgen en welke vacatures er zijn voor doktersassistenten. Maar wat doet een doktersassistent eigenlijk? Een doktersassistent is het eerste aanspreekpunt voor patiënten, beantwoordt veel vragen, bepaalt de urgentie van afspraken, stelt patiënten gerust, voert eenvoudige en veelvoorkomende medische handelingen zelfstandig uit, assisteert de arts bij sommige medische handelingen, verzorgt de administratie van bijvoorbeeld medicijnen en doorverwijzingen. Zonder doktersassistent kan de huisarts of medisch specialist zijn/haar werk niet naar behoren uitoefen. Bij een huisarts wordt de assistent ook wel een huisartsassistent genoemd. In steeds meer huisartspraktijken werkt tegenwoordig ook een praktijkondersteuner. De praktijkondersteuner is HBO opgeleid en verricht meer medische zorgtaken dan een doktersassistent. Vooral in het helpen van patiënten met chronische aandoeningen zoals bij astma en diabetes. Terwijl de doktersassistent vooral medisch technische handelingen uitvoert. Zoals wratten aanstippen, oren uitspuiten, griepprikken zetten, hechtingen verwijderen en urinemonsters beoordelen.

Hoe word ik een doktersassistent?

Wil je dierenartsassistent worden? Er zijn genoeg opleidingen voor dit zorgberoep. Het is een opleiding op mbo-niveau die je bij diverse opleiders kunt volgen. Ook als je een carrièreswitch wilt maken, kan je besluiten op latere leeftijd een opleiding tot dierenartsassistent volgen.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van doktersassistent bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van doktersassistent. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is doktersassistent misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Sociaal

 • mensen helpen en verzorgen
 • met mensen samenwerken
 • mensen lesgeven en iets bijbrengen
 • servicegericht en dienstverlenend werk

Conventioneel

 • werk waarbij het belangrijk is dat je geordend en netjes bent
 • werk waarbij anderen er op kunnen vertrouwen dat je volgens afspraak, zoals overeengekomen werkt
 • werk waarin je risico’s vermijdt

Intellectueel

 • dingen grondig bestuderen
 • problemen oplossen door middel van analyse
 • specialistisch werk
 • blijvend leren en kennis vergaren
 • wetenschappelijk onderzoek

 

Toekomst beroep doktersassistent

De kans op robotisering van de werkzaamheden van een doktersassistent bedraagt 14%. Dat betekent dat de kans onder gemiddeld is dat de taken en werkzaamheden van een doktersassistent binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

Opleidingen en cursussen doktersassistent

Doktersassistent worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor doktersassistent.

Vacatures en salarissen doktersassistent

Het gemiddeld jaarsalaris van een doktersassistent bedraagt € 35.497,-. Bekijk hieronder de vacatures.


Is doktersassistent niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1200 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken sociaal & conventioneel. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

 1. Verzorgende IG
 2. Servicemedewerker
 3. Matschappelijk werker
 4. Telefoniste
 5. Doktersassistent

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.