Huisarts worden
 

Huisarts worden

Huisarts worden
opleidingsniveau
wo
kans op robotisering
0%
gemiddeld jaarsalaris
€ 55.089,-
vacatures
66
 

Wat doet een huisarts?

Een huisarts is een arts die ziekten en letsels bij mensen diagnosticeert, behandelt en helpt voorkomen. Voor verdere diagnose of behandeling verwijs je patiënten door naar een medisch specialist. Als huisarts is je werk zeer gevarieerd en kom je in aanraking met de meest uiteenlopende aandoeningen en klachten. Van psychisch tot fysiek. Daarnaast werk je met patiënten in alle leeftijdscategorieën. Van baby tot en met ouderen. Veel, vooral veelvoorkomende en lichtere aandoeningen, verhelp je zelf of laat je behandelen door de doktersassistent of praktijkondersteuner. Een huisarts is een echt mensenmens die vaak ook mensen moet geruststellen, geduldig kan luisteren en goed kan invoelen. Wil je huisarts worden? Dan zal je een opleiding geneeskunde moeten volgen aan een universiteit. Waarna je je kunt specialiseren tot huisarts. Is het niet (meer) mogelijk om een opleiding geneeskunde te volgen? Dan zijn er genoeg opleidingen waardoor je alsnog aan de slag kunt in een huisartsenpraktijk. Bijvoorbeeld als doktersassistent of praktijkondersteuner.

Naar opleidingen en vacatures

Past het beroep van huisarts bij mij?

Hieronder staan de persoonlijkheidskenmerken die passen bij het beroep van huisarts. Bezit jij dezelfde persoonlijkheid? Dan is huisarts misschien wel iets voor jou. Weet je niet goed welke persoonlijkheidskenmerken je hebt? Doe dan hier de gratis beroepskeuzetest

Klik op een kenmerk voor meer uitleg

Intellectueel

  • dingen grondig bestuderen
  • problemen oplossen door middel van analyse
  • specialistisch werk
  • blijvend leren en kennis vergaren
  • wetenschappelijk onderzoek

Sociaal

  • mensen helpen en verzorgen
  • met mensen samenwerken
  • mensen lesgeven en iets bijbrengen
  • servicegericht en dienstverlenend werk

 

Hoe groot is de kans dat het beroep van huisarts verdwijnt?

Als gevolg van robotisering verdwijnen er steeds meer beroepen. De kans op robotisering van de werkzaamheden van een huisarts bedraagt 0%. Dat betekent dat de kans zeer klein is dat de taken en werkzaamheden van een huisarts binnen nu en 20 jaar door robots en slimme software zullen worden overgenomen.

 

Wat verdient een huisarts?

Het gemiddeld aangeboden jaarsalaris in vacatures is op dit moment € 55.089,-. In vacatures staan vaak startsalarissen waardoor het aangeboden salaris vaak lager is dan het gemiddeld jaarsalaris. Een huisarts met 10 jaar werkervaring verdient uiteraard meer dan een startend huisarts. Bij de meeste vacatures worden in Nederland geen salarissen genoemd. Dus bij beroepen met weinig vacatures (minder dan 100) kunnen de salarisgegevens onrealistisch hoog of laag zijn. Omdat er dan een gemiddeld jaarsalaris wordt berekend op basis van slechts een paar vacatures waarin wordt vermeld hoeveel je kunt verdienen.

Als je kijkt naar een langere periode, dan bedraagt het gemiddeld aangeboden jaarsalaris van een huisarts € 56.000. Dat is bruto € 4.700 per maand. De aangeboden maandsalarissen in vacatures variëren tussen € 5.400 per maand en ongeveer € 4.000 per maand. De laagste salarissen zijn vaak startsalarissen terwijl de hogere salarissen worden geboden voor huisartsen met meer werkervaring.Opleidingen en cursussen huisarts

Huisarts worden? Je competenties vergroten? Bekijk de trainingen, cursussen en opleidingen voor huisarts.

Vacatures huisarts

Wil je solliciteren en ergens gaan werken als huisarts? Bekijk hieronder de vacatures.


Is huisarts niet het juiste beroep voor jou? Onze beroepenzoeker bevat meer dan 1300 veelvoorkomende beroepen!

Vergelijkbare beroepen met kans op werk

Hieronder staan 5 beroepen die ook hoog scoren op de kenmerken intellectueel & sociaal. Daarnaast zijn het beroepen waarin over het algemeen voldoende werk is te vinden.

Wil je weten welke persoonlijkheidskenmerken en beroepen bij jou passen? Doe dan de beroepentest.